KKO lievensi törkeää huumausainerikosta avunantaneen rangaistusta – erityistä painoarvoa avunantoteon laadulle ja merkitykselle pääteon kannalta

11.9.2024 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

KKO:2024:50 Huumausainerikos – Törkeä huumausainerikos – Rangaistuksen määrääminen – Rangaistuksen mittaaminen – Rikokseen osallisuus – Avunanto

A oli tietoisena matkan tarkoituksesta ja vähentääkseen kiinnijäämisen riskiä ollut alaikäisen lapsensa kanssa matkustajana törkeästä huumausainerikoksesta tuomitun henkilön kuljettamassa autossa, johon kätkettynä oli tuotu Liettuasta Viroon ja edelleen laivalla Suomeen 4,9 kilogrammaa pitoisuudeltaan 55–65-painoprosenttista amfetamiinia. A oli syyllistynyt avunantoon törkeään huumausainerikokseen.

Korkein oikeus katsoi, että rangaistusta avunannosta törkeään huumausainerikokseen mitattaessa on pääteon moitittavuuden lisäksi annettava erityistä painoarvoa avunantoteon laadulle ja merkitykselle pääteon kannalta. A tuomittiin 2 vuoden 9 kuukauden vankeusrangaistukseen.

12. A:n avunantotoimet ovat rajoittuneet siihen, että hän on ollut rikoksen tekijän kuljettamassa ajoneuvossa ja ottanut mukaan lapsensa siinä tarkoituksessa, että heidän mukanaolonsa pienentäisi riskiä joutua tullitarkastukseen ja kiinni otetuksi Suomeen saavuttaessa. Avunanto ei ole liittynyt rikoksen suunnitteluun taikka huumausaineiden hankintaan, kätkemiseen tai huumausaineiden käsittelyyn Suomessa sijainneella asunnolla. Kysymys on ollut yksittäisestä teosta, eikä A:n ole näytetty tavoitelleen teolla hyötyä. A:n avunantoteon merkitys pääteon kannalta on ollut suhteellisen vähäinen. Toisaalta tuotaessa huumausaineita laittomasti maahan kiinnijäämisriski on yleensä suurin ylitettäessä raja. Alaikäisen lapsen ottaminen mukaan matkalle vähentämään kiinnijäämisriskiä entisestään lisää A:n avunantoteon moitittavuutta.
13. Korkein oikeu
s katsoo, että oikeudenmukainen rangaistus A:lle avunannosta törkeään huumausainerikokseen on 2 vuotta 9 kuukautta vankeutta. Hovioikeuden tuomitsemaa rangaistusta on siten alennettava.

KKO:2024:50

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments