Vaasan HaO: Ojituksen vaikutuksia Natura-alueeseen ei ollut selvitetty riittävästi – lupapäätös kumottiin

12.8.2024 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Vaasan HaO: Selvityksen riittävyys – Natura-arviointi – Tulvasuojelu – Ojitus – Joen perkaus – Vesioikeudellinen yhteisö 

Hallinto-oikeus kumosi valitusten perusteella aluehallintoviraston päätöksen, jolla oli myönnetty vesioikeudelliselle yhteisölle lupa puron ja sen sivu-uomien perkaamiseen ja kunnostamiseen ja palautti asian aluehallintovirastolle uudelleen käsiteltäväksi. Puro laskee järveen, joka kuuluu kokonaisuudessaan Natura 2000 -alueeseen. Pääuoman perkaus ja ojitustoimenpiteet sivu-uomissa sijaitsevat alueella, jolla happamien sulfaattimaiden esiintymistodennäköisyys on kohtalainen tai merkittävä. Tällöin maaperästä voi vapautua kuivatusvesien mukana happamuutta ja raskasmetalleja, kun kuivatussyvyyttä lisätään. Aluehallintoviraston käsittelyn yhteydessä ei ollut selvitetty potentiaalisesti happamien sulfaattimaiden sijaintia, esiintymissyvyyttä ja hapontuottopotentiaalia. Näiden selvittäminen on kuitenkin oleellista hankkeen vaikutusten arvioinnissa. Kuivatussyvyyden muutoksesta aiheutuvia vaikutuksia veden laatuun, kalatalouteen ja toimenpidealueen alapuolella sijaitsevan Natura-alueen luonnonarvoihin ei siten ollut voitu arvioida riittävällä tarkkuudella. Hallinto-oikeus katsoi, että asiassa saadun selvityksen perusteella ei ollut ennalta objektiivisesti arvioiden pois suljettua, että puron ja sen sivu-uomien perkaaminen ja kunnostaminen merkittävästi heikentäisi niitä luonnonarvoja, jotka ovat olleet Natura-kohteen valintaperusteina. Luvan hakijan olisi tullut arvioida hankkeen vaikutukset Natura 2000 -verkoston kohteeseen siten kuin luonnonsuojelulain 65 §:n 1 momentissa säädetään.

Hallinto-oikeus katsoi myös, että aluehallintoviraston olisi tullut jättää tutkimatta vesioikeudellisen yhteisön perustamiskokoukseen liittyvät vaatimukset, koska vesilain 12 luvun 17 §:n 1 momentissa tarkoitettuja, moitteeseen perustuvia vaatimuksia ei ollut esitetty aluehallintovirastolle saman pykälän 2 momentissa säädetyssä määräajassa.

Hallinto-oikeus totesi lisäksi, että valituksenalaisen lupapäätöksen kumoamisen takia tulee myös hakijana toimivan yhteisön sääntöjen vahvistamista koskeva päätös kumotuksi.

Lainvoimainen

Vaa­san HaO 19.3.2024 331/​2020, 337/​2020 ja 340/​2020

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments