Positiivinen luottotietorekisteri avuksi ylivelkaantumisen torjunnassa

8.7.2022 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Positiivinen luottotietorekisteri tulee käyttöön keväästä 2024 alkaen. Rekisteri tarjoaa tehokkaan keinon luottokelpoisuuden arviointiin ja kansalaisten oman talouden hallintaan. Uudistus on osa pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmaa. Tasavallan presidentti vahvisti lain tänään.

– Olen erittäin tyytyväinen, että tämä merkittävä uudistus on tulossa maaliin. Positiivisella luottotietorekisterillä on jatkossa tärkeä rooli ylivelkaantumisen torjumisessa, joka on yksi tämän hallituksen keskeisistä tavoitteista, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.

Positiiviseen luottotietorekisteriin tallennetaan kattavasti tietoja luonnollisten henkilöiden ottamista luotoista sekä tulotietojärjestelmään sisältyviä tietoja tuloista. Luotonantajat voivat näin helpommin ja luotettavammin arvioida lainanhakijan kykyä maksaa luotto takaisin. Laissa on myös huomioitu tarve varmistaa rekisterin vahva tietosuoja. Luotonantaja saa rekisteristä ainoastaan ne tiedot, jotka ovat tarpeellisia luotonannossa.

Rekisteriin tallennetaan myös tiedot luottoihin liittyvistä yli 60 päivää pitkistä luoton maksuviiveistä. Tieto maksuviiveestä poistuu rekisteristä kuitenkin, kun maksu on hoidettu. 

Rekisteri auttaa myös omassa taloudenhallinnassa

Rekisteröidyt luonnolliset henkilöt saavat itseään koskevat tiedot kootusti rekisteristä sähköisen asiointipalvelun kautta. Tämä parantaa kansalaisten mahdollisuuksia hallita omaa talouttaan. Rekisteriin voi myös tehdä maksutta vapaaehtoisen luottokieltomerkinnän.

Positiivisen luottotietorekisterin rekisterinpitäjänä toimii Verohallinnon Tulorekisteriyksikkö. Positiivista luottotietorekisteriä koskeva laki tulee voimaan 1.8.2022. Rekisteri otetaan kuitenkin käyttöön myöhemmin vaiheittain. Keväällä 2024 rekisterissä ovat kuluttajaluotot, ja keväällä 2026 rekisteriin tulevat mukaan luonnolliselle henkilölle elinkeinotoimintaa varten myönnettävät luotot.

Tiedote

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments