Oikeusministeri Henriksson: Sotarikolliset on saatava vastuuseen

13.7.2022 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

– Todisteiden kerääminen Ukrainassa tapahtuvista sotarikoksista on erittäin tärkeää. Tässä tarvitaan koordinoitua kansainvälistä yhteistyötä. Näiden hirvittävien rikosten on loputtava välittömästi ja niiden tekijät on saatava vastuuseen, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson painotti tänään Prahassa. EU-maiden oikeusministerit tapasivat Tšekin EU-puheenjohtajakauden epävirallisessa ministerikokouksessa.

Oikeusministerit keskustelivat kokouksessa Ukrainassa tapahtuvien sotarikosten todisteiden keräämisestä ja säilyttämisestä sekä tähän liittyvän yhteistyön parantamisesta. Keskustelussa olivat mukana myös Eurojustin, Euroopan syyttäjäviraston (EPPO) ja Kansainvälisen rikostuomioistuimen (ICC) edustajat. 

Kansainvälinen rikostuomioistuin on avannut tutkinnan Ukrainassa tehtyjen sotarikosten selvittämiseksi. Eurojust taas koordinoi EU:n jäsenvaltioissa käynnistettyjä sotarikostutkintoja. Kesäkuussa voimaan tulleella Eurojust-asetuksen muutoksella parannetaan Eurojustin toimintamahdollisuuksia säilyttää, analysoida ja jakaa sotarikoksiin liittyvää todistusaineistoa. Lisäksi Ukrainan viranomaiset ovat avanneet lukuisia Venäjän hyökkäykseen liittyviä sotarikostutkintoja.

– On tärkeää, että kaikki käytettävissä oleva näyttö kerätään rikosprosesseja varten mahdollisimman pikaisesti. Eurojustilla ja muilla EU-virastoilla on tässä keskeinen jäsenvaltioiden toimia tukeva rooli. Yhteistyön tiivistäminen ICC:n kanssa ja koordinaation tehostaminen on myös erittäin kannatettavaa, Henriksson sanoi.

Oikeusministerit keskustelivat myös laajemmin sähköisen tiedonvaihdon mahdollisuuksista EU:n ulkopuolisten maiden kanssa tehtävässä rikosoikeudellisessa yhteistyössä. Keskusteluun osallistuivat Ukrainan, Moldovan ja Georgian edustajat. 

Lisäksi ministerit keskustelivat kokouksessa muun muassa haavoittuvassa asemassa olevien aikuisten siviilioikeudellisesta suojelusta. Haavoittuvassa asemassa olevilla aikuisilla tarkoitetaan henkilöitä, joilla ikänsä tai vammansa takia voi olla vaikeaa pitää huolta oikeuksiensa toteutumisesta ja oikeuksiin pääsemisessä. Kokousaiheena oli myös rikosten uhrien oikeuksia koskeva EU-sääntely ja sen kehittäminen.

Henriksson tapasi kokouksen yhteydessä oikeuskomissaari Didier Reyndersin, jonka kanssa Henriksson keskusteli muun muassa ajankohtaisista oikeusvaltiokysymyksistä sekä oikeusalan ajankohtaisista EU-säädöshankkeista. Henriksson keskusteli näistä teemoista myös Romanian oikeusministerin Cătălin Predoiun sekä Hollannin oikeusturvaministerin Franc Weerwindin kanssa.

OM:n tiedote

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments