Lapsen huostaanotto jatkuu toistaiseksi, kunnes päättymisestä tehdään erillinen päätös – sijaishuoltopaikasta voidaan päättää määräaikaisesti

13.7.2022 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

KHO:2022:89 Huostaanotto – Sijaishuoltoon sijoittaminen – Sijoitus vanhemman luokse – Huostassapidon kesto ja lakkaaminen – Sijaishuoltopaikan muuttaminen

Lapsi oli hallinto-oikeuden päätöksellä otettu huostaan ja lastensuojelulain 49 §:n 3 momentissa tarkoitetulla tavalla sijoitettu vanhempiensa luo enintään kuudeksi kuukaudeksi. Sosiaalihuollon johtava viranhaltija oli noin seitsemän kuukautta hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen päättänyt muuttaa lapsen sijaishuoltopaikan kodin ulkopuolelle.

Korkein hallinto-oikeus totesi, että huostaanotto on voimassa toistaiseksi ja huostassapidon lakkaaminen edellytti nimenomaista päätöstä huostassapidon lopettamisesta myös niissä tilanteissa, joissa lapsi oli sijoitettu väliaikaisesti vanhempansa tai muun huoltajansa hoidettavaksi ja kasvatettavaksi.

Lapsen huostassapidon lopettamisesta ei ollut tehty päätöstä eikä huostassapito ollut lakannut. Viranhaltija oli voinut tehdä päätöksen huostaanotetun lapsen sijaishuoltopaikan muuttamisesta.

KHO:2022:89

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments