YK:n vammaiskomiteassa ensimmäinen Suomea koskevan yksilövalitusasia: Suomi rikkonut vammaissopimusta.

12.4.2022 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

YK:n vammaisten henkilöiden oikeuksista tehty yleissopimusta (vammaissopimus) on Suomessa laintasoisesti voimassa olevaa oikeutta. Sen noudattamista valvotaan yksilövalitusmenettelyllä ja määräaikaisraportoinnilla. Sopimusta valvova YK:n vammaiskomitea on juuri käsitellyt ensimmäisen Suomea koskevan yksilövalitusasian ja päätynyt siihen, että Suomi on rikkonut vammaissopimusta.

Ratkaisussaan vammaiskomitea katsoo, että syvästi kehitysvammaista ihmistä oli syrjitty suhteessa toisiin vammaisiin ihmisiin hänen kehitysvammaisuutensa perusteella. Hänen oikeutensa itsenäisyyteen, itsenäiseen asumiseen ja osallisuuteen yhteiskunnassa ei toteutunut, kun hänelle ei ollut myönnetty henkilökohtaisen avun saamisedellytyksenä vammaispalvelulaissa olevan voimavararajauksen johdosta itsenäisen asumisen mahdollistavaa määrää henkilökohtaista apua.

Lue lisää Perustuslakiblogista.

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments