KHO: Diabeetikolle tuli myöntää ehdollinen lisäaika ylioppilaskirjoituksissa

28.2.2022 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

KHO:2022:25 Ylioppilastutkinto – Ylioppilastutkintolautakunnan määräykset – Ylioppilaskokeen erityisjärjestelyt – Koesuoritusta heikentävä syy – Tyypin 1 diabetes – Lisäaika kokeen suorittamiseen – Ehdollinen lisäaika – Tarve merkittäviin taukoihin

A oli hakenut ylioppilastutkinnon kokeisiin erityisjärjestelynä kahden tunnin lisäaikaa kokeen suorittamiseen sillä perusteella, että hän sairastaa tyypin 1 diabetesta ja hänen on koetilanteessa seurattava verensokeriarvojaan sekä tehtävä tarvittavat tasapainottavat toimenpiteet.

A:n hakemus ja sen tueksi esitetyt lääkärinlausunto ja koulun rehtorin lausunto eivät osoittaneet, että A tarvitsisi kaikissa ylioppilastutkinnon kokeissa merkittäviä taukoja sairautensa vaatimiin hoitotoimenpiteisiin. Ylioppilastutkintolautakunta oli voinut hylätä hänen hakemuksensa kahden tunnin lisäajasta kaikkiin ylioppilastutkinnon kokeisiin.

Asiassa oli kuitenkin esitetty sekä yleisesti että A:ta henkilökohtaisesti koskevia perusteita sen tueksi, että verensokerin seurannasta huolimatta hänellä saattoi koetilanteessa esiintyä sellaisia poikkeavia verensokeriarvoja, jotka aiheuttivat muun muassa väsymystä. Hoitotoimien jälkeen saattoi viedä aikaa ennen kuin kognitiivinen suoriutuminen palautui normaaliksi, mistä saattoi johtua tarve pitää merkittäviä taukoja. Vaikka A:n sairaus ei siten tavallisesti edellyttänyt lisäaikaa, se saattoi altistaa hänet tilanteeseen, jossa hän ei pysty suorittamaan koetta samalla tavoin kuin muut kokelaat. Tästä syystä ehdollisen lisäajan myöntäminen kokeisiin oli tarpeen ennakoimattomia tilanteita varten.

KHO:2022:25

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Mirjami
1 vuosi sitten

Kiitos tästä tiedosta – moni t1d-perhe miettii samaa