Kaarle Gummerus Advokaatissa: Laajat rikosvyyhdit ongelma oikeusjärjestelmälle

22.9.2021 | Tiedotteet

Advokaatti 4/2021, kannessa Kaarle GummerusLiberian sotarikosoikeudenkäynti, Turun terroristipuukotus, Seinäjoen teinisurma ja Katiska-juttu. Tamperelaisen asianajaja Kaarle Gummeruksen nimi on tullut tutuksi monista huomiota herättäneistä rikosoikeudenkäynneistä, joissa hän on toiminut avustajana.

Kollegoidenkin arvostama Gummerus kertoo Advokaatin haastattelussa työstään ja ajatuksistaan Suomen oikeusjärjestelmästä. Hän sanoo olevansa vakavasti huolissaan oikeudenhoidon resurssipulasta, joka alkaa jo ketjun alusta, poliisin resurssien niukkuudesta, ja päättyy ruuhkiin käräjäoikeuksissa.

Ruuhka johtuu Gummeruksen mukaan pitkälti siitä, että järjestelmäämme ei ole suunniteltu nykyisiä laajoja rikosvyyhtejä silmällä pitäen.

– Esimerkiksi nykyiset huumejutut ovat laajuudeltaan monikymmenkertaisia verrattuna urani alkuaikoihin. Lisäksi rikollisuus on kansainvälistä. Poliisin uudet tutkintamenetelmät ja salaiset pakkokeinot ovat tehokkaita ja niiden myötä juttuihin kytkeytyvien henkilöiden ja kirjallisen aineiston määrä on kasvanut, samoin niiden vaatima työmäärä ja media-aika.
Gummeruksen uran käännekohta oli 1990-luvun iso kannabisjuttu. Katso YouTubesta, mitä Gummerus kertoo tästä uransa käänteestä.

Rikollisten ujuttautuminen asianajoalalle huolettaa Pohjoismaissa

Asianajoalan sääntely ja valvonta ovat pinnalla Pohjoismaissa. Norjassa ja Tanskassa on puitu asianajotoimistojen omistuksen vapauttamista. Norjassa herätti viime vuonna kohua petoksesta tuomitun rikollisen perustama asianajotoimisto, jota epäiltiin väärinkäytöksistä. Ruotsissa taas media on tarttunut sikäläisen valvontalautakunnan työhön ja ”gangsteriasianajajien” tapauksiin.

Norjan ja Tanskan keskustelu on kiinnostavaa suomalaisillekin, sillä myös Suomessa on mietitty jonkinasteisia muutoksia asianajotoimistojen omistuksen sääntelyyn.

Kampanja rohkaisee sovittelemaan

Lähes 80 asianajajaa on lupautunut sovittelemaan juttuja maksutta loppuvuoden ajan Sovittelun supersyksy -kampanjassa. Kampanjalla halutaan lisätä tietoisuutta sovittelusta nopeana ja tehokkaana riidanratkaisumahdollisuutena.

– Sovittelun avulla ihmiset käsittelevät asiaa usein kokonaisvaltaisemmin ja voivat ymmärtää seikkoja, jotka jäisivät ehkä huomioimatta, jos vain jumitetaan riita-asiassa. Asiakkaat ovat yleensä todella huojentuneita, kun asia päättyy ja he ovat itse pystyneet vaikuttamaan lopputulokseen, sanoo asianajaja Maria Puputti.

Lue Advokaattia:
http://advokaatti.fi

Lisätietoja: Johanna Kainulainen, Advokaatin toimituspäällikkö, puh. 040 721 7289, etunimi.sukunimi@asianajajaliitto.fi