Kidutuksen vastainen komitea julkaisi Suomea koskevan raportin

5.5.2021 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea on tänään julkaissut raporttinsa tarkastuskäynnistä Suomessa. Raportissa käydään läpi komitean havainnot ja annetaan suosituksia vapautensa menettäneiden olosuhteiden parantamiseksi.

Kidutuksen vastainen komitea (CPT) teki kuudennen määräaikaisen tarkastuskäynnin Suomeen viime syyskuussa. Komitean tehtävänä on suojella vapautensa menettäneitä henkilöitä kidutukselta, epäinhimilliseltä tai halventavalta kohtelulta. Tarkastuskohteina oli muun muassa poliisin säilytystiloja, vankiloita, ulkomaalaisten säilöönottoyksikkö, psykiatrinen sairaala ja ensimmäistä kertaa kaksi koulukotia.
    
CPT:n tietoon ei tullut vapautensa menettäneiden epäasiallista kohtelua näissä laitoksissa.

Suosituksissa korostuu tutkintavankien tilanne

Kiduksen vastaisen komitean raportin päähuomio kohdistuu vapautensa menettäneiden kohteluun erityisesti poliisin säilytystiloissa. Tutkintavankien sijoittaminen vankilan sijaan poliisin säilytystiloihin on vähentynyt edellisen vuoden 2014 tarkastuskäynnin jälkeen, mutta on edelleen CPT:n suurin huolenaihe. CPT kannustaa Suomea toteuttamaan suunnitelmat luopua tutkintavankien säilyttämisestä poliisin tiloissa vuoteen 2025 mennessä. CPT suosittelee myös kohentamaan poliisin säilytystilojen kuntoa ja lisäämään terveydenhuoltohenkilökunnan saatavuutta poliisin tiloissa oleville.

CPT vieraili Oulun ja Turun vankiloissa. Vankiloiden peruskorjaus- ja uudisrakentamisohjelman eteneminen sai kiitosta mutta samalla CPT kiirehti uuden Oulun vankilan rakentamista. Yleisesti CPT suosittelee, että vankilahenkilökuntaa koulutetaan vankien kohtaamiseen ja vuorovaikutusta vankien kanssa lisätään. Tässä kohtaa CPT kiinnitti huomiota vankilahenkilökunnan riittämättömyyteen. Lisäksi CPT suosittelee, että vankien kuntoutusta, ammatillista koulutusta ja muuta heidän tarpeidensa mukaista toimintaa tehostetaan.

Vankiterveydenhuollossa CPT kiinnitti huomiota erityisesti lääkärien puutteeseen, vaikka koulutettua terveydenhuollon henkilökuntaa muuten on. Tahdosta riippumattoman psykiatrisen hoidon osalta CPT totesi muun muassa, että hallinto-oikeuden tulisi kuulla potilasta hänen hakiessaan muutosta hoitoa koskevaan päätökseen.

Suomi antaa vastauksensa komitealle syksyllä

– Kidutuksen vastainen komitea on tehnyt tarkastuskäynnillä ja sen raportoinnissa perusteellista ja arvokasta työtä. Raportin havainnot ja suositukset käydään nyt tarkkaan läpi, sanoo oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

Suomella on syyskuun loppuun asti aikaa antaa CPT:lle selvitys toimista, joihin suositusten johdosta on ryhdytty.

Kidutuksen vastaisen komitean raporttiAvautuu uudessa välilehdessä (englanniksi)

Tiivistelmä komitean suosituksista pdf 231kB

Tiedote: Kidutuksen vastainen komitea julkaisi Suomea koskevan raportin

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments