Kunnan neuvontavelvollisuus henkilökohtaisen avustajan palkkaukseen liittyvissä asioissa johti siihen, ettei neuvojen kyseenalaistamista voitu edellyttää. Korvausvaatimus hylättiin.
25.2.2021 | OikeusuutisetVaaHO:2021:2 Työsopimus – Vahingonkorvaus – tuottamus – Todistustaakka – Oikeudenkäyntikulut
Työnantaja, joka oli vaikeasti vammainen, oli vastoin työehtosopimuksen määräystä jättänyt ryhmähenkivakuutuksen ottamatta palkkaamalleen henkilökohtaiselle avustajalle. Hovioikeus katsoi, että työnantajalla oli ollut perusteltu syy luottaa kaupungin hänelle antamiin ohjeisiin, joiden mukaan kyse oli vapaaehtoisesta vakuutuksesta. Koska työnantaja kykeni näyttämään, että hänen laiminlyöntinsä oli johtunut viranomaisen antamasta virheellisestä neuvosta ja että hän oli noudattanut sellaista huolellisuutta kuin hänen asemassaan olevalta yleisen käsityksen mukaan voitiin edellyttää, työnantaja ei ollut sopimusrikkomuksesta huolimatta velvollinen korvaamaan kuolleen työntekijänsä perilliselle saamatta jäänyttä henkivakuutuskorvausta.
Korkein oikeus on myöntänyt asiassa valitusluvan:
VL:2021-13
Työsopimus – Korvattava vahinko
Diaarinumero: S2021/53
Alemman tuomioistuimen ratkaisu: Vaasan hovioikeus 19.1.2021 S19/199
Kunta oli antanut työnantajana toimineelle vaikeavammaiselle henkilölle tietopaketin henkilökohtaisen avustajan palkkaukseen liittyvissä asioissa. Ohjeen mukaan työntekijöiden ryhmähenkivakuutus ei ollut lakisääteinen vakuutus, ja työnantaja voi ottaa avustajalleen vakuutuksen vapaaehtoisesti omalla kustannuksellaan. Työnantaja ei ollut ottanut avustajalleen ryhmähenkivakuutusta, mihin hänellä olisi työsuhteen alkamisen jälkeen voimaan tulleen ja häntä sitoneen työehtosopimuksen mukaan ollut velvollisuus.
Työntekijän kuoltua hänen oikeudenomistajansa vaati työnantajalta vahingonkorvausta saamatta jääneestä ryhmähenkivakuutuksen mukaisesta vakuutuskorvauksesta. Kysymys työnantajan vahingonkorvausvastuusta.