Advokaatti haastatteli JSN:n Eero Hyvösen ja selvitti koronan vaikutukset tuomioistuimissa

26.11.2020 | Tiedotteet

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Eero Hyvönen pitää sananvapauden vaalimista tärkeänä myös tänä aikana, jolloin vihapuhetta ja maalittamista pitäisi suitsia.

Hyvönen ei innostu sananvapauden rajoittamisesta hyvissäkään aikeissa. Ongelmatapauksina hän nostaa esiin viime aikoina esillä olleet kansanedustaja Hussein al-Taeen ja Päivi Räsäsen netissä olevat puheet ja kirjoitukset. Molemmissa on kyse siitä, että vuonna 2011 rikoksen, kiihotuksen kansanryhmää vastaan, tekomuodoksi lisättiin aineiston saatavilla pitäminen. Näin vanhempiakin netissä olevia tekstejä voidaan pitää rikoksina.

– Kun on tullut lisää sananvapautta rajoittavaa lainsäädäntöä, voisi harkita, että jossain kohden tehtäisiin lievennyksiä. Näinhän on aiemminkin tehty, kun kunnianloukkauksesta saatavia enimmäistuomioita lievennettiin.

Eero Hyvönen opiskeli oikeustiedettä, ja päätyi toimittajan uralle ainejärjestö Pykälän tehtävien kautta. Katso YouTubesta, mitä Hyvönen kertoo tästä käännekohdasta urallaan.

Tuomioistuimissa edessä suman purku

Koronakriisi ruuhkautti ylityöllistettyjä tuomioistuimia entisestään. Advokaatti selvitti, miltä tilanne näyttää nyt. Selvisi, että tilanne on vaikea erityisesti Helsingissä, ja ruuhkien purkuun tulee menemään ainakin kaksi vuotta – ja sekin vaatii lisää resursseja.

Asianajaja Heikki Huhtamäki kertoo, että koronan vuoksi tapahtuneista lykkäyksistä on ollut iso haitta riita-asioissa, koska Helsingissä valmisteluistunto voi muutoinkin mennä puolentoista vuoden ja tuomio kahden vuoden päähän.

– Missä tahansa siviiliprosessissa on vaarana, että riita ehtii menettää merkityksensä. Täytäntöönpanoaika muodostuu niin pitkäksi, että kantajapuoli ei saa koskaan rahojaan, Huhtamäki sanoo.

Vaikka tuomioistuinten ruuhkaisuus turhauttaa asianajajia, heiltä löytyy ymmärrystä oikeuslaitokselle ja sen lisäresurssien tarpeelle.

– Kaikki sympatiani ovat tuomioistuinlaitoksen puolella. Siellä tehdään ihan hirveästi työtä ja yritetään saada juttuja eteenpäin, asianajaja Hanna-Maria Seppä sanoo.

Avoimia rajapintoja odotellessa

Asianajaja Matti Pulkamo paneutuu kolumnissaan järjestelmiin. Ei ole esimerkiksi järkeä, että samat tiedot kirjoitetaan moneen kertaan eri järjestelmiin – ensin asianajajien omiin ja sitten viranomaisten.

– Oikeushallinnon AIPAssa on rajapinnat viranomaisia varten, mutta asiakkaat eli esimerkiksi asianajajat eivät ole saamassa rajapintaa ainakaan vielä. Syötämme siis tietojamme erillisessä portaalissa, Pulkamo kirjoittaa.

Lue Advokaattia: http://advokaatti.fi

Lisätietoja: Johanna Kainulainen, Advokaatin toimituspäällikkö, puh. 040 721 7289, etunimi.sukunimi@asianajajaliitto.fi