Asianajajaliiton puheenjohtajaksi Hanna Räihä-Mäntyharju

12.6.2020 | Tiedotteet

Asianajajaliiton uudeksi puheenjohtajaksi on valittu pe 12.6.2020 tamperelainen asianajaja Hanna Räihä-Mäntyharju. Hän on toiminut liiton luottamustehtävissä jo 17 vuotta. Räihä-Mäntyharju nousee puheenjohtajaksi liiton varapuheenjohtajan paikalta.
 
Asianajaja, varatuomari Hanna Räihä-Mäntyharju (s. 1969) valittiin Suomen Asianajajaliiton uudeksi puheenjohtajaksi liiton valtuuskunnan kevätkokouksessa. Asianajajaliiton luottamustehtävissä Hanna on ehtinyt palvella jo vuosituhannen alusta alkaen, aluksi Oulun osaston varapuheenjohtajana, jolloin hän toimi asianajajana Kajaanissa. Viime vuodet hän on työskennellyt osakkaana tamperelaisessa Asianajotoimisto Tempossa.
 
Kiireisen asianajotyön ja perheen yhdistäminen vie aikaa, mutta Hanna Räihä-Mäntyharjulta on aina liiennyt tunteja, päiviä ja viikkoja koko asianajajakunnan yhteisten tavoitteiden eteenpäin viemiseen, jatkossa kaikkein vaikuttavimmalla mutta myös vaativimmalla paikalla. Hannalle henkilökohtaisesti keskeisintä on se, että ihmisten oikeusturva toteutuu Suomessa. Siinä on Asianajajaliitolla vielä työsarkaa.
 
– Oikeusvaltiossa jokaisen tulee voida saattaa asiansa käsiteltäväksi tuomioistuimessa, koska oikeudenhoidon keskeisin tehtävä on ratkaista näitä asioita riippumattomasti. Oikeudenkäyntien kustannukset ja hitaus ovat kuitenkin jatkuva oikeusturvaongelma. Itse näen työssäni valitettavan usein, kuinka esimerkiksi huoltajuusriidassa etenkin lapsi joutuu kestämään eniten epävarmuutta siksi, että prosessi matelee, uusi puheenjohtaja kertoo. 
 
Räihä-Mäntyharjun mielestä etenkin oikeudenhoidon etäyhteyksien hyödyntämisessä on edelleen runsaasti parantamisen varaa. Tuhansia oikeusjuttuja on tänä keväänä jouduttu lykkäämään koronatilanteen vuoksi. Oikeudenhoidon toimijoilla onkin yhteinen haaste siinä, miten tämä ruuhka saadaan purettua ja miten sen paheneminen estetään. 
 
– Asianajajaliitto on jo aiemmin kantanut huolta oikeudenkäyntien kestosta. Pidän ongelmallisena, että tilanne on edelleen vain huonontunut. Kansalaisen oikeusturva ei nyt kaikilta osin toteudu. Tarvitsemme aidosti uusia toimintatapoja oikeudenhoidon riittävän resursoinnin lisäksi. Me oikeudenhoidon toimijat olemme siitä Suomelle yhdessä vastuussa. 
 
Asianajaja Jarkko Ruohola toimi Asianajajaliiton puheenjohtajana v. 2016–2020.
 
Lisätiedot:
Asianajajaliiton puheenjohtaja Hanna Räihä-Mäntyharju, p. 050 599 3503, hanna.raiha-mantyharju@tempolaw.fi
Viestintäjohtaja Sari Krappe, p. 040 562 0040, sari.krappe@asianajajaliitto.fi