Vapaudessa tuomion täytäntöönpanoa odottavien vankeusrangaistusten aloitusta siirretään koronaviruksen vuoksi

31.3.2020 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Hallitus esittää, että sakon muuntorangaistusten ja ehdottomien vankeusrangaistusten täytäntöönpanon aloitusta siirretään 31. heinäkuuta 2020 saakka. Uusien vankien ottamista vankilaan on tarpeen rajoittaa, jotta koronavirusepidemian vaikutukset saataisiin minimoitua.

Vankiloiden täyttöaste on tällä hetkellä korkea, mikä on riskitekijä koronavirusepidemian leviämisen kannalta. Esitetyn muutoksen tavoitteena on turvata rangaistusten turvallinen täytäntöönpano ja vankiloiden toimintakyky epidemian aikana.  

Lyhyiden rangaistusten täytäntöönpanon aloitusta on jo aiemmin siirretty koronaviruksen vuoksi. Oikeusministeriö on antanut asetuksen, jonka mukaan sakon muuntorangaistusten ja enintään kuuden kuukauden vankeusrangaistusten täytäntöönpanoa ei aloiteta 19.3.-19.6.2020.

Nyt esitetyllä muutoksella voidaan väliaikaisesti vähentää vankilukua asetusmuutos huomioiden yhteensä 300-400 vangilla.

Ehdotettu rajoitus koskee kaikkia vankilaan itse ilmoittautuvia sakon muuntorangaistukseen tai ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomittuja eli henkilöitä, jotka muutenkin odottavat tuomion täytäntöönpanoa vapaudessa. Lisäksi rajoitettaisiin myös tuomittujen etsintäkuuluttamista täytäntöönpanon aloittamiseksi. Lakia ei sovellettaisi tuomioistuimen pakkokeinolain nojalla vangitsemiin ja tutkintavankeuslain nojalla vankilassa oleviin henkilöihin. Täytäntöönpanoa ei myöskään siirrettäisi, jos tuomittu on jo vankilassa.
 
Rangaistukset on pantava täytäntöön mahdollisimman pian poikkeusolojen päätyttyä. Laki sisältää säännökset sen varalle, ettei rangaistuksen täytäntöönpano raukea siirron vuoksi.

Vapaudessa tuomion täytäntöönpanoa odottavien vankeusrangaistusten aloitusta siirretään koronaviruksen vuoksi

Avainsanat

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments