Asianajaja Tuomas Lehtisestä ensimmäinen asianajajaoikeuden työelämäprofessori – asianajajien rooli oikeudenhoidossa yhä merkittävämpi

19.10.2017 | Tiedotteet

Tuomas Lehtinen on kutsuttu asianajajaoikeuden työelämäprofessoriksi (professor of practice) Helsingin yliopistoon. Tammikuussa 2018 alkava tehtävä on viisivuotinen ja puolipäiväinen. Asianajajaoikeuden työelämäprofessuuri on ensimmäinen laatuaan ja ainutlaatuinen myös kansainvälisesti. Taustalla on asianajajien roolin jatkuva kasvu oikeudenhoidossa.

Työelämäprofessorin tehtävänä on asianajajaoikeuden opetus ja tutkimus oikeustieteellisissä yksiköissä. Lisäksi tehtävä tukee yliopistoissa tapahtuvaa prosessioikeuden opetusta: perinteisten tuomioistuinprosessien rinnalla yhä merkittävämmässä roolissa ovat välimiesmenettelyt ja sovittelut. Asianajajien rooli on näissä kaikissa erittäin keskeinen. Tehtävä on sijoitettu Helsingin yliopistoon, mutta siihen sisältyy velvollisuus opettaa myös muissa Suomen oikeustieteellisissä tiedekunnissa.

Työelämäprofessorin tehtävään kutsuttu Tuomas Lehtinen on tehnyt pitkän uran asianajajana ja toimii Asianajotoimisto Castrén & Snellmanin osakkaana. Lehtinen on koulutukseltaan oikeustieteen tohtori ja toimii Turun yliopiston sopimusoikeuden ja kansainvälisen kauppaoikeuden dosenttina. Hänellä on erittäin laaja kokemus riita-asioiden hoitamisesta niin oikeudenkäynneissä kuin välimiesmenettelyissäkin. Lisäksi hän on julkaissut lukuisia kansainvälistä kauppaa koskevia teoksia ja toiminut kysyttynä luennoitsijana.

– Oikeustieteen koulutusalalla yhteydet käytännön työelämään ovat elinehto. Tuomas Lehtinen on käytännön työelämässä erityisen ansioitunut henkilö, jolla on myös vahvat akateemiset meriitit, toteaa oikeustieteellisen tiedekunnan dekaani Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta.

– Yliopisto on minulle tuttu toimintaympäristö ja lähden nöyränä, mutta myös innolla kehittämään täysin uutta ja arvokasta opinalaa Helsingin yliopistossa, tuore asianajajaoikeuden työelämäprofessori Tuomas Lehtinen lupaa.

Puolipäiväisen työelämäprofessuurin kustannuksista Suomen Asianajajaliiton Säätiö on sitoutunut maksamaan 2/3 ja Suomen Asianajajaliitto 1/3.

– Asianajotoiminnan syvällinen ymmärtäminen on entistäkin tärkeämpää oikeustieteen opiskelijoille. Asianajoala on nykyisin valmistuvien juristien suurimpia työllistäjiä ja merkittävä osa opiskelijoista työskentelee asianajotoimistoissa jo opintojensa aikana, sanoo Suomen Asianajajaliiton Säätiön hallituksen puheenjohtaja, asianajaja Kari Lautjärvi.

– Tehtävä on merkittävä myös kansainvälisesti. Tiedossamme ei ole tehtävänkuvaltaan vastaavaa professuuria maailmalta. Olemme Suomessa tässä edelläkävijänä, Lautjärvi jatkaa.

Asianajajaliiton puheenjohtaja Jarkko Ruohola korostaa, että asianajotoiminta on erittäin säänneltyä.

– Asianajajien eettinen valvonta on tiukempaa kuin muiden oikeudellisten palveluiden tarjoajien. Uskomme, että uusi työelämäprofessuuri edistää merkittävästi toimialan eettisten sääntöjen tunnettavuutta ja arvostusta, Ruohola toteaa.

Lisätiedot:

p. 040 532 7303, Tuomas Lehtinen, OTT, asianajaja, asianajajaoikeuden työelämäprofessori (http://www.castren.fi/fi/ihmiset/tuomas-lehtinen/)
p. 050 415 6569, Kimmo Nuotio, dekaani, Helsingin yliopiston oikeustieteellinen tiedekunta
p. 0400 425 251, Kari Lautjärvi, OTT, asianajaja, Suomen Asianajajaliiton Säätiön hallituksen puheenjohtaja
p. 040 588 1925, Janne Laukkanen, kehitys- ja viestintäjohtaja, Suomen Asianajajaliitto