EOA korostaa tosiasiallista mahdollisuutta avustajan käyttöön turvapaikkapuhutteluissa

25.1.2017 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Maahanmuuttovirasto oli asettanut avustajalle sopimattoman turvapaikkapuhuttelun ajankohdan siirtämisen edellytykseksi sen, että avustaja voi osoittaa, että avustajan läsnäolo on asiakkaan kohdalla erityisestä syystä tarpeen

Kantelija arvosteli kirjeessään Maahanmuuttovirastoa turvapaikkapuhuttelujen järjestämiseen liittyvästä käytännöstä. Kantelun mukaan Maahanmuuttovirasto varaa samalle kellonajalle useita turvapaikkapuhutteluja (ns. ylibuukkaus). Menettely tarkoittaa sitä, että turvapaikanhakija voi joutua odottamaan oman turvapaikkapuhuttelun alkamista useita tunteja tai se voidaan joutua siirtämään toiselle päivälle.

Kantelija tiedusteli, onko turvapaikkapuhuttelun keston rajoittaminen kolmeen tuntiin laillista ja voidaanko varattua aikaa pitää riittävänä ottaen huomioon turvapaikanhakijan oikeusturva.
Lisäksi kantelija arvosteli Maahanmuuttoviraston käytäntöä liittyen puhutteluajankohdasta sopimiseen avustajan kanssa. Maahanmuuttovirasto oli asettanut avustajalle sopimattoman ajankohdan siirtämisen edellytykseksi sen, että avustaja voi osoittaa, että avustajan läsnäolo on asiakkaan kohdalla erityisestä syystä tarpeen ja avustajan on mahdotonta saada tilalleen sijaista. Kantelija tiedusteli voiko viranomainen ilmoittaa yksipuolisesti ilman siihen oikeuttavaa lainsäännöstä päättävänsä avustajan käyttöön liittyvistä edellytyksistä ja arvioivan näiden edellytysten täyttymistä.

Avaa päätös pdf -tiedostona

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments