EIT: Kaikkien julkaisun tietyn numeron kopioiden takavarikointi oli suhteetonta puuttumista LGBT-oikeuksia edistävän järjestön sananvapauteen

23.11.2016 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on tuoreessa ratkaisussaan katsonut, että Turkin viranomaisten päätös takavarikoida kaikki Kaos GL-järjestön julkaisua koskevan tietyn numeron kopiot yleisen moraalin suojelemiseksi oli ollut suhteeton toimeenpide sananvapauden näkökulmasta. EIS 10 artiklaa katsottiin loukatun.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

In [a] Chamber judgment in the case of Kaos GL v. Turkey (application no. 4982/07) the European Court of Human Rights held, unanimously, that there had been:

a violation of Article 10 (freedom of expression) of the European Convention on Human Rights.

The case concerned the seizure of all the copies of a magazine published by Kaos GL, a cultural research and solidarity association for gays and lesbians.

The Court found in particular that the ground of protecting public morals relied upon by the authorities had been insufficient to justify the seizure order and the confiscation of all the copies of issue 28 of the magazine for more than five years.

The Court accepted that the measures taken to prevent access by specific groups of individuals – including minors – to this publication might have met a pressing social need. However, it emphasised that the domestic authorities had not attempted to implement a less harsh preventive measure than seizure of all the copies of the issue in question, for example by prohibiting sale of the magazine to persons under the age of 18 or requiring special packaging with a warning for minors.

Koko lehdistötiedote löytyy täältä: here

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments