Slovenia valittanut EIT:een Ljubljanska bankan kanteista Kroatiassa

21.10.2016 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Slovenia väittää harvinaisessa valtioiden välisessä valituksessa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (EIT) Kroatian oikeuslaitoksen ja täytäntöönpanoviranomaisten toiminnan olleen ja olevan puutteellista ja toimimatonta Ljubljanska-pankin nostamien kanteiden ja tuomioiden täytäntöönpanon osalta.

Euroopan ihmisoikeussopimuksen (EIS) 33 artiklaan perustuvat valtioden väliset valitukset ovat erittäin harvinaisia. EIS:n voimassaolon aikana niitä on tehty yhteensä 20 kappaletta (ks. Inter-States Applications). 2000-luvulla valtioiden välisissä valituksissa vastaajana on ollut ainoastaan Venäjä ja sitä ennen ainoastaan Turkki aina 1970-luvulle saakka, jolloin Yhdistynyt Kuningaskunta oli Irlannin valitusten kohteena. Vastaajavaltioina valtioiden välisissä valituksissa ovat olleet myös Kreikka (1960- ja 1970-luvuilla) ja Italia (kerran 1960-luvulla). Suomi ei kertaakaan ole ollut osallisena valtioiden välisessä valituksessa EIT:ssa (tai sitä edeltävissä EIS:sta koskevissa riidanratkaisuelimissä); sen sijaan muista Pohjoismaista Tanska, Norja ja Ruotsi ovat kolme kertaa toimineet valittajavaltioina.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

The Government of the Republic of Slovenia has lodged an application with the Court against the Republic of Croatia. The case concerns the actions of the Croatian judiciary and executive, in relation to legal claims brought by the bank Ljubljanska banka d.d concerning the fate of assets and receivables following the disintegration of the former Socialist Federal Republic of Yugoslavia.

Koko lehdistötiedote löytyy täältä: here

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments