Rintamamiestalon ostaja oli laiminlyönyt kohteen huolellisen ennakkotarkastuksen

13.9.2016 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

I-SHO:2016:9 Kiinteistön kauppa – Laatuvirhe – Kaupan purkaminen Ostajan selonottovelvollisuus

Vuonna 1949 rakennetussa ns. rintamamiestalossa oli laatuvirheitä. Ostajat olivat teettäneet ennen kauppaa kuntotarkastuksen, jossa kaikkia virheitä ei ollut havaittu. Hovioikeus katsoi, että kaikki ostajien vetoamat virheet olisivat olleet huolellisessa ennakkotarkastuksessa ostajien havaittavissa. Ostajien selonottovelvollisuus oli ollut erityisen korostunut kaupanteon olosuhteiden perusteella. Rakennus oli jo teknisen käyttöikänsä päässä ja se oli ollut asumattomana noin neljä vuotta. Myyjinä olleissa kuolinpesän osakkaissa ei ollut henkilöä, joka olisi asumisensa perusteella voinut tosiasiallisesti täyttää myyjän tiedonantovelvollisuuden kaupanteossa. Ostajat olivat lisäksi edellyttäneet kiinteistön soveltuvan perinnerakentamiseen. Ostajat olivat huolimattoman ennakkotarkastuksen vuoksi menettäneet oikeutensa vedota virheisiin.

http://www.oikeus.fi/hovioikeudet/ita-suomenhovioikeus/fi/index/hovioikeusratkaisut/hovioikeusratkaisut/1473663777047.html

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments