EIT: hollantilaisia rauhanturvaajia vastaan ei tarvinnut nostaa syytteitä Srebrenican tapahtumista 1995; ei EIS 2 artiklan loukkausta

26.9.2016 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomiostuin (EIT) on tuoreessa päätöksessään katsonut, että Hollannin viranomaiset olivat riittävällä tavalla tutkineet hollantilaisten YK:n rauhanturvaajien toimet Srebrenican joukkomurhan osalta vuonna 1995. Joukkomurhassa kuolleiden omaisten valitukset olivat EIT:n mukaan ilmeisen perusteettomia eikä niitä otettu tutkittaviksi.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

In its decision in the case of Mustafić-Mujić and Others v. the Netherlands (application no. 49037/15) the European Court of Human Rights has unanimously declared the application inadmissible. The decision is final.

The applicants, relatives of men killed in the Srebrenica massacre of July 1995, imputed criminal responsibility to three Netherlands servicemen who were members of the UN peacekeeping force. They complained that the Netherlands authorities had wrongly refused to investigate and prosecute the servicemen for allegedly sending their relatives to their probable death by ordering them to leave the safety of the UN peacekeepers’ compound after the Bosnian Serb forces had overrun Srebrenica and its environs.

The Court found that the Netherlands authorities had sufficiently investigated the incident and given proper consideration to the applicants’ request for prosecutions. In relation to the investigation, the Court held that there had been extensive and repeated investigations by national and international authorities. There was no lingering uncertainty as regards the nature and degree of involvement of the three servicemen and it was therefore impossible to conclude that the investigations had been ineffective or inadequate. In relation to the decision not to prosecute – taken on the basis that it was unlikely that any prosecution would lead to a conviction – the Court rejected the applicants’ complaints that that decision had been biased, inconsistent, excessive or unjustified by the facts.

Koko lehdistötiedote, missä myös linkki koko päätökseen, löytyy täältä: here

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments