EIT:lta ratkaisu asianajajan ja päämiehen välisen puhelun kuuntelemisen hyödyntämisestä

21.6.2016 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) antoi viime viikolla tuomion asiassa, joka koski asianajajan ja hänen päämiehensä välisen puhelun kuuntelemista, litterointia ja hyödyntämistä asianajajan kurinpitoa koskevassa koskevassa menettelyssä. EIT katsoi, että puhelinkuuntelun hyödyntäminen ei loukannut EIS 8 artiklaa asianajajan (asianajajien) osalta, koska puhelun sisällön perusteella oli syytä olettaa, että asianajaja itse olisi syyllistynyt rikokseen/rikkomukseen.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

In [a] Chamber judgment in the case of Versini-Campinchi and Crasnianski v. France (application no. 49176/11) the European Court of Human Rights held, unanimously, that there had been:

no violation of Article 8 (right to respect for private and family life) of the European Convention on Human Rights.

The case concerned the interception, transcription and use in disciplinary proceedings against her of conversations which the applicant, who is a lawyer, had had with one of her clients. The Court held that as the transcription of the conversation between the applicant and her client had been based on the fact that the contents could give rise to the presumption that the applicant had herself committed an offence, and the domestic courts had satisfied themselves that the transcription did not infringe her client’s rights of defence, the fact that the former was the latter’s lawyer did not suffice to constitute a violation of Article 8 of the Convention in the applicant’s regard.

Koko lehdistötiedote, missä myös linkki koko ranskankieliseen tuomioon, löytyy täältä: here

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments