EIT:lta harvinainen tuomio oikeuksien käyttöä koskevien rajoitusten loukkauksesta

14.6.2016 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on tänään antamassaan tuomiossa katsonut, että Georgian entisen pääministerin tutkintavankeus oli sinänsä ollut laillinen ja perustunut riittäviin perusteisiin, mutta sitä oli myös käytetty keinona hänen painostamisekseen muussa asiassa.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

In today’s Chamber judgment in the case of Merabishvili v. Georgia (application no. 72508/13) concerning the pre-trial detention of a former Prime Minister of Georgia, the European Court of Human Rights held, unanimously, that there had been:

no violation of Article 5 § 1 (right to liberty and security) of the European Convention on Human Rights as concerned the lawfulness of the court decisions of 22 and 25 May 2013 ordering Mr Merabishvili’s pre-trial detention;

no violation of Article 5 § 3 (entitlement to trial within a reasonable time or to release pending trial) of the Convention as concerned the grounds for the court decisions of 22 and 25 May 2013 ordering Mr Merabishvili’s pre-trial detention;

a violation of Article 5 § 3 as concerned the court decision of 25 September 2013 reviewing Mr Merabishvili’s pre-trial detention; and,

a violation of Article 18 (limitation on use of restrictions on rights) taken in conjunction with Article 5 § 1 on account of the fact that Mr Merabishvili’s pre-trial detention had also been used by the prosecuting authorities as an opportunity to obtain leverage in another unrelated investigation, namely into the death of the former Prime Minister, Zurab Zhvania, and to conduct an enquiry into the financial activities of the former President of Georgia.

Koko lehdistötiedote, missä myös linkki koko tuomioon, löytyy täältä: here

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments