EIT: Ehdoton parrankasvatuskielto vankilassa loukkasi EIS 8 artiklaa

14.6.2016 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on tänään antamassaan tuomiossa Liettuaa vastaan katsonut, että absoluuttinen parrankasvatuskielto vankilassa ei ollut ollut välttämätöntä demokraattisessa yhteiskunnassa ja asiassa oli siten loukattu valittajan oikeutta yksityisyyden suojaan.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

In today’s Chamber judgment in the case of Biržietis v. Lithuania (application no. 49304/09) the European Court of Human Rights held, by six votes to one, that there had been:

a violation of Article 8 (right to respect for private life) of the European Convention on Human Rights.

Mr Biržietis, the applicant, complained about the prohibition on his growing a beard when serving his prison sentence at the Marijampolė Correctional Facility from 2006 to 2009.

The Court found in particular that the absolute prohibition on growing a beard in the circumstances of Mr Biržietis’ case, irrespective of its hygienic, aesthetic or other characteristics, had not been proportionate to the aim, submitted by the Government, of preventing disorder and crime among prisoners. The Government had therefore failed to demonstrate that there was a pressing social need to justify an absolute prohibition on Mr Biržietis deciding to grow a beard while in prison, a decision which had been related to his right to express his personality and identity.

Koko lehdistötiedote, missä myös linkki koko ratkaisuun, löytyy täältä: here

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments