EIT:n suuri jaosto: Lontoon terrori-iskujen jälkeen suoritettu tutkinta poliisin ampuman miehen kuolemasta ei loukannut EIS 2 artiklaa

30.3.2016 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) suuri jaosto on tänään antamassaan tuomiossa katsonut, että tapahtumat kaksi viikkoa Lontoon pommi-iskun jälkeen heinäkuussa 2005, jotka päättyivät syyttömän miehen ampumiseen poliisin toimesta, tutkittiin riittävällä tehokkuudella. Se, että ketään yksittäistä henkilöä ei asetettu syytteeseen tapahtumista, ei myöskään loukannut EIS 2 artiklan (oikeus elämään) prosessuaalista haaraa.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

In today’s Grand Chamber judgment in the case of Armani Da Silva v. the United Kingdom (application no. 5878/08) the European Court of Human Rights held, by 13 votes to four, that there had been:

no violation of Article 2 (right to life – investigation) of the European Convention on Human Rights.

The case concerned the fatal shooting of Jean Charles de Menezes, a Brazilian national mistakenly identified by the police as a suicide bomber. Ms Armani Da Silva, who is Mr de Menezes’ cousin, complained that the State had not fulfilled its duty to ensure the accountability of its agents for his death because the ensuing investigation had not led to the prosecution of any individual police officer.

Having regard to the proceedings as a whole, the Court found that the UK authorities had not failed in their obligations under Article 2 of the Convention to conduct an effective investigation into the shooting of Mr de Menezes which was capable of identifying and – if appropriate – punishing those responsible.

In particular, the Court considered that all aspects of the authorities’ responsibility for the fatal shooting had been thoroughly investigated. Both the individual responsibility of the police officers involved and the institutional responsibility of the police authority had been considered in depth by the Independent Police Complaints Commission (IPCC), the Crown Prosecution Service (CPS), the criminal court and the Coroner and jury during the Inquest. The decision not to prosecute any individual officer was not due to any failings in the investigation or the State’s tolerance of or collusion in unlawful acts; rather, it was due to the fact that, following a thorough investigation, a prosecutor had considered all the facts of the case and concluded that there was insufficient evidence against any individual officer to prosecute.

Koko lehdistötiedote löytyy täältä: here

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments