EIT: Juryn jäsenen tuomitseminen oikeuden halventamisesta, kun tämä oli hakenut vastaajasta tietoa internetistä, perustui lakiin

22.2.2016 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) katsoi tuomiossaan, että Yhdistyneen Kuningaskunnan common law- lainsäädäntö oikeuden halventamisesta oli ollut riittävän selkeä ja ennustettava. Jury oli saanut ohjeet puheenjohtajalta siitä, että ratkaisuharkinnassa saatiin ottaa huomioon ainoastaan tuomioistuimessa esitetty aineisto, eikä asiassa saanut tehdä omia selvityksiä esim. internetistä. Tästä huolimatta juryn jäsen oli etsinyt tietoa vastaajan aikaisemmasta tuomiosta internetistä ja jakanut tämän tiedon muille juryn jäsenille. Oikeuden halventamisesta annettu kuuden kuukauden vankeustuomio oli EIT:n mukaan perustunut riittävän selkeään ja ennustettavaan common law -lainsäädäntöön.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

In [a] Chamber judgment in the case of Dallas v. the United Kingdom (application no. 38395/12) the European Court of Human Rights held, unanimously, that there had been:

no violation of Article 7 (no punishment without law) of the European Convention on Human Rights.

The case concerned Ms Dallas’ conviction for contempt of court as a result of her conducting Internet research in relation to the criminal case she was trying as a juror. Ms Dallas complained that the common law offence of contempt of court had not been sufficiently clear.

The Court found in particular that the test for contempt of court applied in her case had been both accessible and foreseeable. The law-making function of the courts had remained within reasonable limits and the judgment in her case could be considered, at most, a step in the gradual clarification of the rules of criminal liability for contempt of court through judicial interpretation. Any development of the law had been consistent with the essence of the offence and could be reasonably foreseen.

Koko lehdistötiedote, missä myös linkki koko tuomioon, löytyy täältä: here

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments