Verotietojen julkaisemista koskeva suomalaistapaus EIT:n suuren jaoston käsittelyyn

17.12.2015 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) suuren jaoston paneeli on päättänyt ottaa Satakunnan Markkinapörssi Oy ja Satamedia Oy:n valituksen suuren jaoston tutkittavaksi. Aiemmin tänä vuonna annetussa jaostoratkaisussa EIT katsoi äänin 6-1, että verotietojen julkaiseminen laajoina luetteloina Veropörssi-lehdessa saatiin kieltää, eikä sillä loukattu sananvapauden suojaa. Nyt suuri jaosto siis arvioi vielä asiaa uudemman kerran.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

At its last meeting (Monday 14 December 2015), the Grand Chamber panel of five judges decided to refer two cases and to reject requests to refer 12 other cases.

The following cases have been referred to the Grand Chamber of the European Court of Human Rights.

V.M. and Others v. Belgium (application no. 60125/11): which concerns the reception conditions of a family of Serbian nationals seeking asylum in Belgium. Following an order to leave the country and despite their appeals against the measure, the applicants were left without basic means of subsistence and were obliged to return to their country of origin, where their severely disabled child died.

Satakunnan Markkinapörssi Oy and Satamedia Oy v. Finland (no. 931/13): which concerns the ban on two publishing companies’ processing of taxation data.

Koko lehdistötiedote löytyy täältä: here

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments