CAS: Liberian jalkapalloliiton puheenjohtajan valitus FIFA.n puheenjohtajaehdokkuuteen liittyen hylättin

31.12.2015 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Urheilun kansainvälinen välitystuomioistuin CAS on vuoden viimeisenä päivänä ratkaissut Liberian palloliiton puheenjohtaja Musa Hassan Bilityn valituksen. Bilityltä oli evätty ehdokkuus johtuen siitä, että hän ei ollut läpäissyt eettisen toimikunnan “kunniallisuustarkastuksia” (integrity checks). CAS:n lehdistötiedotteen mukaan valintakomitean päätöstä ei ollut syytä muuttaa.

Lehdistötiedottesta:

The Court of Arbitration for Sport (CAS) has issued its decision in the appeal filed by Musa Hassan Bility against the FIFA Ad hoc Electoral Committee’s decision of 12 November 2015 (the FIFA AEC Decision) in which his candidacy for the upcoming FIFA presidential election was refused. The CAS has dismissed the appeal and upheld the FIFA AEC Decision.

The FIFA Ad hoc Electoral Committee noted that Mr Bility had failed to pass the integrity checks carried out by the Investigatory Chamber of the FIFA Ethics Committee, and for this reason, could not be admitted as a candidate for the election for the office of FIFA President to be held on 26 February 2016.

In appealing to the CAS, Mr Bility sought to overturn the FIFA AEC decision in order to be able to run for the FIFA presidential election in February. At the request of Mr Bility, and with the agreement of FIFA, an expedited procedure was put in place to enable a final decision on the merits to be issued before the end of 2015.

The Panel of CAS arbitrators in charge of the procedure, Mr Hendrik Willem Kesler (Netherlands), Mr Muchadeyi Ashton Masunda (Zimbabwe) and Mr Bernhard Heusler (Switzerland) held a hearing with the parties on 23 December 2015 and has today issued his decision in which the appeal of Mr Bility is dismissed. The full award, with the grounds for the decision, will be issued in early 2016.

Lehdistötiedote löytyy täältä:

The CAS has dismissed the appeal of Musa Hassan Bility

 

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments