Yle.fi: Maahanmuuttovirasto: Rikoksiin syyllistyneille turvapaikanhakijoille pikakäsittely

11.11.2015 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Rikokseen syyllistynyt turvapaikanhakija voidaan tarvittaessa karkottaa nopeasti maasta. Rikos ei kuitenkaan ole ensisijainen maastapoistamisperuste, vaan ensin tutkitaan henkilön kansainvälisen suojelun tarve

Maahanmuuttoviraston mukaan viranomaisilla on valmiudet karkottaa rikoksiin tai muihin häiriöihin syyllistynyt turvapaikanhakija nopeastikin maasta.

Aihe nousi esille, kun alkuviikosta Lahden Hennalasta otettiin poliisioperaatiossa kiinni ulkomaalainen mies, jonka epäillään syyllistyneen laittomaan maahantulon järjestämiseen.

– Suomeen on luotu malli, jossa mahdolliset ongelmatapaukset otetaan nopeasti käsittelyyn. Jos kyse on väkivaltarikoksesta, puhutaan päivistä, sanoo tulosaluejohtaja Juha Similä Maahanmuuttovirastosta.

Tehty rikos ei kuitenkaan ole ensisijainen maastapoistamisperuste vaan henkilön kansainvälisen suojelun tarve katsotaan ensin. 

“Jos kyse on väkivaltarikoksesta, puhutaan päivistä” kertoo Juha Similä

– Erillistä maastapoistamispäätöstä ei voi tehdä irrallaan turvapaikkahakemuksesta. Kaikkien hakemukset käsitellään, muistuttaa Similä.

Mikäli turvapaikanhakija syyllistyy rikokseen tai häiriökäyttäytymiseen, vastaanottokeskuksilla ja hätämajoitusyksiköillä on käytännössä vähän keinoja puuttua asiaan.

– Vastaanottokeskuksilla voi olla sisäisiä keinoja ohjata ja neuvoa turvapaikanhakijoita, mutta vain poliisilla on oikeus puuttua häiriöihin. Itse hakemuksiin voi vaikuttaa vain Maahanmuuttovirasto. 

Lisätietoa

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments