Maahanmuuttovirasto: Monien Irakin alueiden turvallisuustilanne lieventynyt

20.10.2015 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Irakilaisten turvapaikkahakemuksissa ratkaisevaa yksilöllinen tilanne, ei lähtöalue

Maahanmuuttovirasto on päivittänyt Irak-maalinjauksensa. Selvityksen perusteella monien Irakin alueiden turvallisuustilanne on lieventynyt, mikä vaikuttaa Maahanmuuttoviraston ratkaisuihin turvapaikka-asioissa.

Irakin tilanne on edelleen vaikea ja turvallisuustilanteen ohella suuressa osassa maata ovat haasteena muutenkin vaikeat elinolosuhteet. Maahanmuuttoviraston selvityksen mukaan alueita, joiden turvallisuustilanne on lieventynyt viraston edelliseen arvioon verrattuna, ovat erityisesti Babylonin lääni sekä Kirkukin kaupunki. Bagdadissa turvallisuustilanne on edelleen ongelmallinen, mutta kaikkien sieltä tulevien ei voida katsoa olevan henkilökohtaisessa väkivallan vaarassa.

Kansainvälistä suojelua koskevat hakemukset tutkitaan yksilöllisesti ja ratkaistaan henkilön omakohtaisen vainokertomuksen perusteella peilaten selville saatuja seikkoja Irakin eri alueiden turvallisuudesta saatavilla oleviin tietoihin.

Irakia koskeva uusi arvio turvallisuustilanteesta tarkoittaa sitä, että hakemukset tutkitaan ja ratkaistaan yksilöllisesti sen mukaan, mihin syihin hakijat vetoavat turvapaikkapuhuttelussaan ja miten he perustelevat turvapaikan tarvettaan.

Turvapaikkaa ei voi saada pelkästään sillä perusteella, että on kotoisin tietyltä alueelta.Viraston turvapaikkayksikkö käytti maalinjauksen tarkistamisessa viraston maatietopalvelusta saatua päivitettyä tietoa. Irakin sisäinen tilanne vaihtelee alueittain, virasto seuraa tilannetta jatkuvasti ja ottaa muutokset huomioon.

Lisätietoa

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments