EIT:lta mielenkiintoinen ratkaisu lapsen tapaamisoikeudesta, kun isyys oli kumottu

20.7.2015 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeusutuomioistuin on viime viikolla antamassaan tuomiossa katsonut, että Venäjä oli loukannut ihmisoikeussopimuksen (EIS) 8 artiklaa, kun lapsen ja miehen välit katkaistiin kokonaan isyyden kumoamisen jälkeen, vaikka heillä oli ollut EIS:ssa suojattua perhe-elämää noin viiden vuoden ajan.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

In [a] Chamber judgment in the case of Nazarenko v. Russia (application no. 39438/13) the European Court of Human Rights held, unanimously, that there had been:

a violation of Article 8 (right to respect for private and family life) of the European Convention on Human Rights.

The case concerned Mr Nazarenko’s exclusion from his daughter’s life when, it having been revealed that he was not the biological father, his paternity was terminated.

The Court found in particular that the authorities had failed to provide a possibility for the family ties between Mr Nazarenko and the child, who had developed a close emotional bond over a number of years and believed themselves to be father and daughter, to be maintained. Mr Nazarenko’s complete and automatic exclusion from the child’s life after the termination of his paternity without any weighing in the balance of the child’s best interests – the consequence of the inflexibility of the domestic law which provides that only relatives are entitled to maintain contact – had therefore amounted to a failure to respect his family life.

Indeed, the Court considered that States should be obliged to examine on a case-by-case basis whether it is in a child’s best interests to maintain contact with a person, whether biologically related or not.

Koko lehdistötiedote, missä myös linkki koko tuomioon, löytyy täältä: Nazarenko v. Russia

Vanhempainoikeuksia koskeva EIT:n faktalehtinen löytyy täältä: Factsheet: Parental Rights

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments