Ruotsin Migrationsverket ilmiantoi itsensä mahdollisesta virkarikoksesta tsetseenin käännyttämisessä

2.6.2015 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Ruotsissa Maahanmuuttovirastoa vastaava Migrationsverket on poikkeuksellisesti pääjohtajansa toimesta ilmiantanut itsensä syyttäjälle tapahtumista, joiden seurauksena turvapaikkaa hakenut tsetseeni lopulta vapaaehtoisesti palasi Moskovan kautta kotimaahansa, missä hänet ilmeisesti viranomaisten toimesta surmattiin. Migrationsverket haluaa, että asiassa selvitetään, onko asiassa syyllistytty virkarikokseen.

Tapaus on perin poikkeuksellinen, mutta Migrationsverketin pääjohtaja kommentoi sitä kuitenkin varsin avoimesti. Hallinto-oikeus oli hylännyt turvapaikka-asiassa tehdyn valituksen, eikä ja Kammarrätten, joka on Ruotsissa ulkomaalaisasioissa korkein tuomioistuin, ollut ottanut asiaa käsiteltäväkseen. Muutama kuukausi Ruotsista poistumisensa jälkeen turvapaikanhakija surmattiin, ja Migrationsverket pitää tietoja surmaamisesta uskottavina.

Migrationsverketin kotisivuilta:

En man sökte asyl i Sverige och uppgav att han var hotad av
myndigheterna i den ryska delrepubliken Tjetjenien. Men varken
Migrationsverket eller domstolen trodde på honom. Enligt uppgifter, som
Migrationsverket bedömer som trovärdiga, dödades mannen i Tjetjenien
några månader efter att han återvänt dit. Nu anmäler generaldirektör
Anders Danielsson händelsen till åklagare.

[—]

Mannens asylärende prövades i vanlig ordning först av Migrationsverket. Efter att han fått avslag överklagade mannen beslutet till förvaltningsrätten. Men även där fick han avslag och kammarrätten, den högsta instansen i migrationsmål, tog inte upp hans ärende för prövning.

Under hösten förra året återvände mannen självmant till Moskva och tog sig sedan vidare till Tjetjenien. Några månader senare dödades han av myndigheter i den ryska delrepubliken, enligt uppgifter som Migrationsverket bedömer som trovärdiga.

Koko uutinen löytyy täältä: Generaldirektören anmäler sin egen myndighet

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments