EIT: Seksuaalirikoksen asianomistajan kohtelu prosessissa loukkasi 3 ja 8 artiklaa

28.5.2015 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on tänään antamassaan tuomiossa katsonut, että Sloveniassa käyty rikosprosessi epäillyistä seksuaalirikoksista oli sekä liian pitkä, jolloin se rikkoi EIS 3 artiklan prosessuaalista haaraa, että loukkaava asianomistajaa kohtaan, näin rikkoen EIS 8 artiklaa.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

In today’s Chamber judgment in the case of Y. v. Slovenia (application no. 41107/10) the European Court of Human Rights held, unanimously, that there had been:

a violation of Article 3 (prohibition of inhuman or degrading treatment) of the European Convention on Human Rights, and
a violation of Article 8 (right to respect for private and family life).

The case concerned a young woman’s complaint about the criminal proceedings brought against a family friend, whom she accused of repeatedly sexually assaulting her while she was a minor, alleging that the proceedings were excessively long and traumatic for her.

The Court found that the Slovene authorities had failed to protect the alleged victim’s personal integrity during the criminal investigation and trial. In particular, they should have prevented the alleged assailant from using offensive and humiliating remarks while cross-examining her during the trial.

Koko lehdistötiedote, missä myös linkki koko tuomioon, löytyy täältä: here

EIT:n faktalehti naisiin kohdistuvasta väkivallasta löytyy täältä: Factsheet: Violence against Women

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments