EIT: Asianajajan laittaminen putkaan hänen ollessaan poliisivankilassa asiakasta avustamassa loukkasi EIS 5 artiklaa

24.4.2015 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on tuoreessa ratkaisussaan katsonut Ranskan loukanneen asianajajan oikeutta vapauteen ja turvallisuuteen (EIS 5 srtiklan 1 §), kun hänet laitettiin putkaan väitetyn agressiivisen käytöksen vuoksi hänen olleessaan avustamassa alaikäistä päämiestään poliisivankilassa.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

In a Chamber judgment in the case of François v. France (application no. 26690/11) the European Court of Human Rights held, unanimously, that there had been:

a violation of Article 5 § 1 (right to liberty and safety) of the European Convention on Human Rights.

The case concerned the placing of a lawyer in police custody after he had been assisting at the police station, in his professional capacity, a youth who was being held by the police.

The Court found in particular that placing Mr François in police custody and subjecting him to a fullbody search and a blood alcohol test exceeded the security requirements and established an intention that was unconnected with the objective of police custody. The Court further noted that, at the time, there were no regulations authorising a body search that went beyond mere frisking, and also that the alcohol test had been carried out even though there was no indication that Mr François had committed an offence under the influence of alcohol.

Koko lehdistötiedote löytyy täältä: here

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments