EIT: Bulgariassa systemaattinen ongelma oikeudenhoidon tehottomuudessa

3.3.2015 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on tänään antamassaan tuomiossa katsonut ensinnäkin, että valittajan oikeudenkäynti – jossa oli kyse häneen kohdistuneista raiskauksista, ihmiskaupasta ym. – oli kestänyt yli 14 vuotta ja loukkasi tehottoman tutkinnan vuoksi Euroopan ihmisoikeussopimuksen (EIT) 3 artiklaa. EIT totesi myös, että Bulgariaa vastaan oli annettu jo yli 45 tuomiota, jossa oikeudenhoidon tehottomuus oli todettu. Se velvoitti Bulgarian EIS 46 artiklan nojalla ryhtymään toimenpiteisiin ministerikomitean kanssa ongelman poistamiseksi.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

In today’s Chamber judgment in the case of S.Z. v. Bulgaria (application no. 29263/12) the European Court of Human Rights held, unanimously, that there had been:

a violation of Article 3 (prohibition of inhuman or degrading treatment) of the European Convention on Human Rights on account of the shortcomings in the investigation carried out into the illegal confinement and rape of the applicant, having regard in particular to the excessive delays in the criminal proceedings and the lack of investigation into certain aspects of the offences.

The Court found it to be a cause of particular concern that the authorities had not deemed it necessary to examine the applicant’s allegations of the possible involvement in this case of an organised criminal network of trafficking in women.

The Court also observed that it had already, in over 45 judgments against Bulgaria, found that the authorities had failed to comply with their obligation to carry out an effective investigation and considered that these recurrent shortcomings disclosed the existence of a systemic problem. It considered that it was incumbent on Bulgaria, in cooperation with the Committee of Ministers, to decide which general measures were required in practical terms to prevent other similar violations of the Convention in the future.

Koko lehdistötiedote, missä myös linkki koko tuomioon, löytyy täältä: here

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments