EIT:n suuri jaosto: Italiassa pakolaisten vastaanotto-olot voivat loukata EIS 3 artiklaa; käännyttäminen Sveitsistä Italiaan ei ollut sallittua Dublin-säännöstön perusteella

4.11.2014 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) suuri jaosto on jatkanut tiukalla linjallaan siitä, että nopea palauttaminen alkuperäiseen turvapaikan hakumaahan ei saa johtaa EIS:ssa suojattujen ehdottomien oikeuksien potentiaaliseen loukkaukseen. EIT katsoi, että Italian olisi pitänyt pystyä esittämään yksilölliset takeet siitä, että turvapaikanhakijoiden kohtelu ei loukkaisi EIS 3 artiklaa ja että perheen yhdessä pysyminen pystyttäisiin takaamaan.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

In today’s Grand Chamber judgment in the case of Tarakhel v. Switzerland (application no. 29217/12) the European Court of Human Rights held, by a majority, that there would be:

a violation of Article 3 (prohibition of inhuman or degrading treatment) of the European Convention on Human Rights if the Swiss authorities were to send the applicants back to Italy under the Dublin Regulation without having first obtained individual guarantees from the Italian authorities that the applicants would be taken charge of in a manner adapted to the age of the children and that the family would be kept together.

The case concerned the refusal of the Swiss authorities to examine the asylum application of an Afghan couple and their six children and the decision to send them back to Italy. The Court found in particular that, in view of the current situation regarding the reception system in Italy, and in the absence of detailed and reliable information concerning the specific facility of destination, the Swiss authorities did not possess sufficient assurances that, if returned to Italy, the applicants would be taken charge of in a manner adapted to the age of the children.

Koko lehdistötiedote, missä myös linkki koko tuomioon, löytyy täältä: Press Release

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments