EIT: Belgiassa rakenteellinen ongelma vankiloiden kunnossa

26.11.2014 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on eilen antamassaan päätöksessä katsonut, että Belgiassa on olemassa rakenteellinen ongelma vankiloiden kunnon osalta.

Valitus koski Antwerpin ja Merksplasin vankiloita, mutta EIT totesi ongelman olevan rakenteellinen. Se suositteli Belgiaa toteuttamaan yleisiä toimenpiteitä, jotta vankien vankeusolot paranisivat Euroopan ihmisoikeussopimuksen 3 artiklassa edellytetylle tasolle sekä tarjoamaan oikeussuojakeinon vangeille jotta väitetty loukkaus saataisiin loppumaan tai vankilaolosuhteet kohentumaan.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

In a Chamber judgment in the case of Vasilescu v. Belgium (application no. 64682/12) the European Court of Human Rights held, unanimously, that there had been:

a violation of Article 3 (prohibition of inhuman or degrading treatment) of the European Convention on Human Rights regarding the physical conditions of the applicant’s detention.

The case mainly concerned Mr Vasilescu’s condition of detention in Antwerp and Merksplas Prisons. The Court found, in particular, that Mr Vasilescu’s physical conditions of detention in those prisons had subjected him to hardship exceeding the unavoidable level of suffering inherent in detention and amounted to inhuman and degrading treatment.

The Court observed that the problems arising from prison overcrowding in Belgium, and the problems of unhygienic and dilapidated prison institutions, were structural in nature and did not concern Mr Vasilescu’s personal situation alone. It recommended that Belgium envisage adopting general measures guaranteeing prisoners conditions of detention compatible with Article 3 of the Convention and affording them an effective remedy by which to put a stop to an alleged violation or allow them to obtain an improvement in their conditions of detention.

Koko lehdistötiedote, missä myös linkki koko tuomioon (koko tuomio ranskaksi), löytyy täältä: here

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments