EIT:n suuri jaosto arvioi perhe-elämän suojan merkitystä oleskeluluvan myöntämisessä

6.10.2014 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) suuri jaosto katsoi, että oleskeluluvan myöntämättä jättäminen valittajalle – joka oli asunut yli 16 vuotta Hollannissa (ilman voimassa olevaa oleskelulupaa) ja jonka kaikki perheenjäsenet asuivat siellä – oli suhteetonta puuttumista perhe-elämän suojaan.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

In today’s Grand Chamber judgment in the case of Jeunesse v. the Netherlands (application no. 12738/10), which is final, the European Court of Human Rights held, by a majority, that there had been:

a violation of Article 8 (right to respect for family life) of the European Convention on Human Rights.

The case concerned the refusal by the authorities to allow a Surinamese woman married to a Netherlands national, with whom she had three children, to reside in the Netherlands on the basis of her family life in the country.

The Court took into consideration that, apart from Ms Jeunesse, all members of her family were Dutch nationals entitled to enjoy family life with each other in the Netherlands, that Ms Jeunesse had been living in the Netherlands for more than 16 years (and the Netherlands authorities had been aware of this), that she had no criminal record and that settling in Suriname would entail a degree of hardship for the family. The Court further considered that the Netherlands authorities had not paid enough attention to the impact on Ms Jeunesse’s children of the authorities’ decision to refuse her request for a residence permit. Indeed, the authorities had failed to take account of and assess evidence on the practicality, feasibility and proportionality of the refusal at issue in order to give effective protection and sufficient weight to the best interests of the children.

The Court concluded that a fair balance had not been struck between the personal interests of Ms Jeunesse and her family in maintaining their family life in the Netherlands and the public order interests of the Government in controlling immigration.

Koko lehdistötiedote, missä myös linkki koko tuomioon, löytyy täältä: Press release

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments