EIT: Yli 13 vuoden tuomio ja äänestysoikeuden menetys kohtuuttomia rangaistuksia maalin kaatamisesta Atatürkin patsaan päälle

21.10.2014 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

EIT katsoi Turkkia vastaan antamassaan tuomiossa, että maalin kaataminen Turkin tasavallan perustajan, Mustafa Kemal Atatürkin, patsaan päälle oli sananvapauden käyttämistä. Siihen voitiin sinänsä puuttua, mutta yli 13 vuoden tuomio omaisuuden turmelemisesta oli EIT:n mielestä täysin suhteeton tekoon nähden, mikä johti sananvapauden loukkaukseen. Lisäksi automaattinen, lähes 11 vuoden äänestyskielto loukkausi oikeutta vapaisiin vaaleihin.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

In a Chamber judgment in the case of Murat Vural v. Turkey (application no. 9540/07) the European Court of Human Rights held, unanimously, that there had been:

a violation of Article 10 (freedom of expression) of the European Convention on Human Rights, and
a violation of Article 3 of Protocol No. 1 (right to free elections) to the Convention.

The case concerned Mr Vural’s complaint about the lengthy prison sentence he had to serve for pouring paint over statues of Mustafa Kemal Atatürk, the founder of the Republic of Turkey, as a political protest.

The Court found in particular that the sentence imposed upon Mr Vural was grossly disproportionate to the legitimate aim of protecting the reputation or rights of others under Article 10. Furthermore, his disenfranchisement, as an automatic consequence of his prison sentence, for more than 11 years was in breach of the right to free elections.

Koko lehdistötiedote, missä myös linkki koko tuomioon, löytyy täältä: here

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments