EIT: Opiskelijoiden läsnäolo synnytyksessä ilman potilaan nimenomaista suostumusta rikkoi tämän yksityisyyden suojaa

16.10.2014 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) katsoi tuomiossaan Venäjää vastaan, että potilasta olisi tullut informoida täsmällisesti tämän oikeuksista yksityisyyden suojaan ja varmistua tämän suostumuksesta siihen, että synnytystä seuraisi myös lääketieteen opiskelijoita. Kun näin ei ollut tapahtunut, oli valittajan oikeutta yksityisyyden suojaan loukattu.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

In a Chamber judgment in the case of Konovalova v. Russia (application no. 37873/04) the European Court of Human Rights held, unanimously, that there had been:

a violation of Article 8 (right to respect for private and family life) of the European Convention on Human Rights.

The case concerned Ms Konovalova’s complaint that medical students had been allowed to observe her giving birth, without her explicit consent.

The Court found that the relevant national legislation at the time of the birth of Ms Konovalova’s baby – 1999 – did not contain any safeguards to protect patients’ privacy rights. This serious shortcoming had been exacerbated by the hospital’s procedure for obtaining consent from patients to take part in the clinical teaching programme during their treatment. In particular, the hospital’s booklet notifying Ms Konovalova of her possible involvement in the teaching programme had been vague and the matter had in general been presented to her in such a way as to suggest that she had no other choice.

Koko lehdistötiedote, missä myös linkki koko tuomioon, löytyy täältä: Press release

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments