EIT keskeytti Bulgarian vankilaoloja koskevien valitusten käsittelyn pilottitapauksen käsittelyn ajaksi

27.10.2014 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) on keskeyttänyt toistaiseksi muiden kuin Neshkov and Others v. Bulgaria -valituksen käsittelyn Bulgariaa vastaan. Valituksissa on kyse Bulgarian vankilaoloista.

EIT tiedotti asiasta tänään ja totesi tiedotteessaan, että vireillä on noin 20 muuta valitusta Bulgariaa vastaan, joissa on kyse vastaavanlaisista kysymyksistä kuin Neshkov and Others -tapauksessa. Pilottivalitusjärjestelmä otettiin käyttöön EIT:ssa sellaisten valitusten osalta, joissa on kyse mahdollisista rakenteellisista vioista jäsenvaltioiden oikeudenhoitojärjestelmissä. Pilottivalituksen käsittelyn ajaksi muiden vastaavien valitusten käsittely keskeytetään, ja riippuen pilottivalituksen lopputuloksesta, käsittelyä jatketaan pilottivalituksen viitoittamalla linjalla.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

The European Court of Human Rights has decided to adjourn the examination of all pending applications against Bulgaria in which the applicants complain of poor conditions of detention, as well as all future applications raising the same issue, pending the potential adoption of a pilot judgment in the case of Neshkov and Others v. Bulgaria.

In this case the applicants complain under Article 3 (prohibition of inhuman or degrading treatment) and Article 13 (right to an effective remedy) of the European Convention on Human Rights about the conditions of detention in various correctional facilities in Bulgaria, notably on account of overcrowding and poor hygiene, and the alleged lack of effective domestic remedies in that respect. The case was communicated to the Bulgarian Government on 20 March 2014 and the parties are currently exchanging their observations. The parties were also invited to express their views on whether the case revealed a systemic problem in Bulgarian detention facilities and would be suitable for the Court’s pilot-judgment procedure.

There are approximately 20 applications against Bulgaria concerning detention conditions which are urrently awaiting first examination.

Koko lehdistötiedote löytyy täältä: Press release

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments