Ruotsille ensimmäinen langettava tuomio pitkään aikaan EIT:sta

25.9.2014 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomiostuin (EIT) on tänään antamassaan tuomiossa Karin Andersson and Others v. Sweden (no. 29878/09) katsonut, että valittajien oikeutta oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin oli loukattu, kun heidän valituksiaan koskien rautatien rakentamista heidän mailleensa ei käytännössä tutkittu.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

The applicants are 18 Swedish nationals who all own property close to Umeå in northern Sweden. Their case concerned the construction of a railway on or close to their properties.

On 12 June 2003 the Government issued a decision permitting the construction of a 10 km long railway on or close to the applicants’ properties. Three of the applicants petitioned the Supreme Administrative Court for a judicial review of the case, claiming that the decision contradicted Swedish law on nature conservation as well as the applicable European law, Umeå being situated near a Natura 2000 area, the European network of nature protection areas. On 1 December 2004 the Supreme Administrative Court dismissed the petitions for judicial review. The petitioners were denied standing in the proceedings as the court considered that they could have a judicial review of the decision to adopt the railway plan at a later date. In the subsequent proceedings, however, the courts, including the Supreme Administrative Court on 10 December 2008, found that they were bound by the Government’s decision of June 2003 and accordingly did not examine any issues that had been determined by that decision.

Relying in particular on Article 6 § 1 (right to a fair trial), the applicants notably complained that they had been refused a full legal review of the Government’s decision to permit the construction of the railway on or near their properties.

Lehdistötiedote, missä myös selostetaan tänään annetut tuomiot Itävaltaa ja Kreikkaa vastaan, löytyy täältä: here

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments