EIT: Uskonnonopetus Turkissa loukkaa oikeutta koulutukseen; Turkin korjattava rakenteellinen ongelma ilman aiheetonta viivästystä

16.9.2014 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

EIT on tänään antamassaan tuomiossa katsonut, että Turkissa tapahtuva pakollinen sunni-islaminopetus, jossa valittajien osalta tilanne oli se, että he harjoittivat epäortodoksiseen islaminuskoon kuuluvaa alevia, loukkasi oikeutta koulutukseen. Koska kyse oli rakenteellisesta ongelmasta, EIT velvoitti Turkin ilman aiheetonta viivästystä ryhtymään toimenpiteisiin, jotta oppilaat voivat saada vapautuksen uskonnon ja etiikan opetuksesta ilman, että heidän vanhempiensa tarvitsee paljastaa heidän uskonnollinen vakaumuksensa.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

In today’s Chamber judgment in the case of Mansur Yalçın and Others v. Turkey (application no. 21163/11), which is not final, the European Court of Human Rights held, unanimously, that there had been:

a violation of Article 2 of Protocol No. 1 (right to education) to the European Convention on Human Rights with regard to Mansur Yalçın, Yüksel Polat and Hasan Kılıç.

In this case, the applicants, who are adherents of the Alevi faith, an unorthodox minority branch of Islam, complained that the content of the compulsory classes in religion and ethics in schools was based on the Sunni understanding of Islam.

The Court observed in particular that in the field of religious instruction, the Turkish education system was still inadequately equipped to ensure respect for parents’ convictions. The violation of Article 2 of Protocol No. 1 found by the Court on that account had arisen out of a structural problem already identified in the case of Hasan and Eylem Zengin2. Turkey had to remedy the situation without delay, in particular by introducing a system whereby pupils could be exempted from religion and ethics classes without their parents having to disclose their own religious or philosophical convictions.

Koko lehdistötiedote löytyy täältä: here

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments