Smash Asem -valitus EIT:n suuren jaoston käsittelyyn

4.6.2014 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) suuren jaoston paneeli on eilen päättänyt siitä, mitä juttuja suuri jaosto ottaa käsiteltäväkseen. Kolme valitusta hyväksyttiin suuren jaoston käsiteltäväksi ja näistä yksi oli Suomen Kuvalehden valokuvaaja Markus Pentikäisen valitus.

EIT:n jaosto päätti helmikuussa tänä vuonna äänin 5-2, että Pentikäisen sananvapautta ei ollut loukattu, vaikka hänet pidätettiin kun hän oli kuvaamassa Smash Asem -mielenosoitusta. Nyt asia käsitellään uudelleen suuren jaoston 17 tuomarista koostuvassa kokoonpanossa, jonka tuomio on lopullinen.

Muut suuren jaoston käsittelyyn hyväkstytyt valitukset koskivat Ruotsia ja Sveitsiä. Ruotsia koskevassa valituksessa valittaja väitti joutuvansa kuoleman tai ainakin kidutuksen tai epäinhimillisen kohtelun vaaraan, mikäli hänet karkotetaan Iraniin. Sveitsiä koskevassa valituksessa on puolestaan kyse sananvapaudesta; siinä valittaja väittää, että hänen sananvapauttaan loukattiin rikostuomiolla, jossa hänen katsottiin syyllistyneen rasistiseen puheeseen väittämällä armenialaisten vuosien 1915-> kansanmurhaa “kansainväliseksi valheeksi”.

EIT:n lehdistötiedote löytyy täältä: here

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments