EIT:n suuri jaosto: Latvian tulee maksaa yli miljoonan euron korvaukset kahdelle henkilölle, joiden maaomaisuus pakkolunastettiin Riian vapaasataman laajennuksen yhteydessä

31.3.2014 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) suuri jaosto on viime viikolla antamassaan tuomiossa katsonut, että valittajille oli aikanaan maksettu selvästi liian pieni korvaus heidän maa-aluidensa pakkolunastuksessa, joka oli tehty Riian vapaasataman laajennuksen yhteydessä 1990-luvulla.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

In today’s Grand Chamber judgment in the case of Vistiņš and Perepjolkins v. Latvia (application no. 71243/01), which is final1, the European Court of Human Rights decided on the question of just satisfaction. It held, by a majority, that the Latvian Government had to pay EUR 339,391.98 euros (EUR) to Mr Vistiņš and EUR 871,271.12 to Mr Perepjolkins in respect of pecuniary damage, EUR 3,000 to each applicant in respect of non-pecuniary damage and EUR 1,500 to each applicant for costs and expenses.

The case concerned the expropriation of plots of land in the 1990s in connection with the enlargement of the Free Port of Riga.

The Court reiterated that the violation previously found had stemmed from the highly disproportionate relationship between the official value of the properties for land-tax purposes and the compensation paid to the applicants, rather than because the expropriation had been intrinsically unlawful.

Koko lehdistötiedote, missä myös linkki koko tuomioon, löytyy täältä: Press release

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments