Kela peruu veronpalautusten ulosoton velkaansa lyhentäneiltä

2.10.2013 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Kela voi pyytää ulosottoviranomaista ulosmittaamaan asiakkaan veronpalautuksen osana etuuksien takaisinperintää. Nyt on kuitenkin päätetty, että veronpalautuksia ei ulosmitata niiltä asiakkailta, jotka ovat maksaneet velkaansa osamaksusuunnitelman mukaan.

Kela on perinyt velkoja veronpalautuksista ulosottoteitse vuodesta 2007. Tämä koskee etuuksien takaisinperinnästä syntyneitä velkoja, esimerkiksi liikaa maksettua opintotukea, työttömyysturvaa tai asumistukea. Veronpalautusten perintä koskee myös elatusapuvelan perintää.

Kela voi pyytää ulosottoviranomaista ulosmittaamaan veronpalautukset silloin, kun asiakas ei ole noudattanut Kelan kanssa tekemäänsä osamaksusuunnitelmaa.

Tämän vuoden alussa Kela päätti tehostaa takaisinperintää ulottamalla veronpalautusten ulosmittauksen myös niihin asiakkaisiin, jotka ovat maksaneet velkaansa sovitun osamaksusuunnitelman mukaisesti.

– Saamamme asiakaspalautteen perusteella olemme harkinneet asiaa uudelleen ja päättäneet luopua uudesta menettelystä. Kela ei tänä vuonna eikä jatkossa pyydä veronpalautusten ulosmittaamista niiltä, jotka ovat noudattaneet Kelan kanssa tekemäänsä osamaksusuunnitelmaa. Pahoittelemme, että olemme aiheuttaneet asiakkaille huolta ja harmia tässä asiassa, toteaa etuusjohtaja Anne Neimala.

– Veronpalautusten ulosmittaus on edelleen mahdollista silloin, kun asiakkaat eivät ole noudattaneet Kelan kanssa tekemäänsä osamaksusuunnitelmaa. Myös elatusapuvelkoja voidaan edelleen periä veronpalautuksista. 

Etuuksien liikamaksujen perintä on Kelan lakisääteinen velvollisuus. Usein takaisinperintä johtuu siitä, että asiakas ei ole ilmoittanut riittävän ajoissa Kelaan olosuhteittensa muutoksesta. Tällöin etuutta on ehditty maksaa asiakkaalle liikaa. Vuoden 2012 lopussa Kelalla oli takaisinperittävänä liikaa maksettuja etuuksia noin 119 miljoonaa euroa.

Lisätietoa

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments