EIT: Suomea vastaan tehty valitus, joka koski asiamiehen ja vangin välistä kirjeenvaihtoa, jätettiin tutkimatta

11.10.2013 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

EIT on jättänyt yksimielisesti tutkimatta Suomea koskevan valituksen, jossa väitettiin kirjeenvaihdon suojaa loukatun, kun Konnunsuon vankila oli kieltäytynyt välittämästä vankilan yleiseen sähköpostiin lähetetty viestiä asiamieheltä vangille.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

The case concerned a complaint brought by a Finnish prisoner, Mr Helander, that the prison authority had refused to forward legal correspondence to him, which had been sent to the prison’s official e-mail address by his lawyer.

The Court declared the case inadmissible as Mr Helander’s lawyer had immediately been informed that his e-mail would not be conveyed to his client and that lawyer and client remained able at all times to communicate quickly by telephone, letter or personal visit. The Court also recognised that, under Finland’s current legislation, lawyer-client confidentiality could not be guaranteed in e-mail correspondence, and that the prison authority therefore had a genuine reason for not forwarding the message on.

Koko lehdistötiedote, jossa myös linkki koko tuomioon, löytyy täältä: here

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments