Euroopan komissio: Uusilla EU-säännöillä vahvistetaan pakettilomia koskevia matkailijoiden oikeuksia

10.7.2013 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Suoja laajennetaan koskemaan myös niitä, jotka varaavat palveluntarjoajilta itse räätälöimiään lomapaketteja

Nykyisin yhä harvemmat eurooppalaiset valitsevat matkaesitteestä valmiin lomapaketin ja varaavat sen paikallisesta matkatoimistosta.

Matkailijat ovat nykyään yhä aktiivisempia oman lomansa suunnittelussa. Matkan eri osat, kuten lennot ja hotellit, varataan usein itse verkosta.

 

Uusissa pakettilomasäännöissä  otetaan huomioon matkailumarkkinoiden muutos ja saatetaan vuodelta 1990 peräisin oleva pakettilomadirektiivi digitaaliaikaan.

Pakettilomadirektiivi oli aikanaan merkittävä askel matkailijoiden oikeuksien suojelussa. Sen perusteella matkailijalla on oikeus saada kaikki tarvitsemansa tiedot ennen sopimuksen allekirjoittamista ja rahansa takaisin, jos joitakin matkapaketin osia muutetaan. Varaus on myös mahdollista siirtää toiselle henkilölle.

 

Sääntöjen mukaan matkanjärjestäjällä on myös velvollisuus tarjota vaihtoehtoisia järjestelyjä, jos osaa matkapaketista ja -palveluista ei voida tarjota.

Uusilla säännöillä matkailijoiden suojaa parannetaan entisestään mm. seuraavilla toimilla:

  • Lisämaksuja valvotaan tiukemmin, ja matkanjärjestäjien on myös välitettävä hinnanalennukset edelleen asiakkaille.
  • Vastuuvelvollisuuksista on tiedotettava selkeästi ja ymmärrettävästi.
  • Matkailijat voivat hakea korvausta kärsimästään aineettomasta vahingosta, jos loma ei ole ollut sovitun mukainen.
  • Keskitetty yhteyspiste auttaa matkailijoita, jos jotain on mennyt pieleen loman aikana.

Aiemmin suoja on koskenut ainoastaan ennakkoon järjestettyjen pakettimatkojen varaajia. Nyt suoja laajennetaan koskemaan myös yhdistettyjä matkajärjestelyjä, joissa matkailija varaa vähintään kahden palvelun yhdistelmän samalta matkanjärjestäjältä niin, että matkan eri osat on räätälöity hänen omiin tarpeisiinsa.

Noin 23 prosenttia kuluttajista varaa edelleen perinteisiä etukäteen järjestettyjä valmismatkoja. Toiset 20 prosenttia ostaa kuitenkin pakettilomia, jotka on koottu heidän mieltymyksiään vastaaviksi.

Pakettilomadirektiivin säännöt eivät koske täysin itsenäisiä matkajärjestelyjä (joita tekee 54 prosenttia matkailijoista). Niihin sovelletaan kuitenkin muita matkailijoiden oikeuksia ja kuluttajansuojaa koskevia EU-säännöksiä.

Lisätietoa

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments