Maahanmuuttovirasto: Yhä useampi turvapaikanhakija käännytetään takaisin toiseen euroopan valtioon

5.6.2013 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Maahanmuuttovirasto teki vuoden 2013 tammi–huhtikuussa 298 päätöstä turvapaikkahakemuksen tutkimatta jättämisestä. Syynä oli niin sanottu Dublin II -asetus

Kyseisenä aikana kaikkiaan 23 prosenttia tehdyistä turvapaikkapäätöksistä oli näitä Dublin-päätöksiä.

 

Edellisenä vuonna tammi–huhtikuussa Dublin-päätöksiä tehtiin 201 kappaletta, mikä oli noin 17 prosenttia kaikista tuona aikana tehdyistä turvapaikkapäätöksistä.

 

Dublin II on Euroopan Unionin neuvoston asetus, jonka mukaan yksi valtio vastaa turvapaikkahakemuksen käsittelystä. Jos hakemukseen tehdään Dublin-päätös, se tarkoittaa, että hakemusta ei tutkita Suomessa, vaan hakija käännytetään vastuussa olevaan valtioon, joka tutkii hänen turvapaikkahakemuksensa.

 

Jos turvapaikanhakija on esimerkiksi hakenut turvapaikkaa tai saanut viisumin jostakin toisesta Dublin-maasta ennen Suomeen tuloaan, tämä maa on velvollinen ottamaan hänet takaisin ja käsittelemään hakemuksen.

Dublin-tapausten kasvun syy yhteinen viisumijärjestelmä

Maahanmuuttovirasto arvioi, että syynä Dublin-päätösten lisääntymiseen on Schengen-maiden yhteinen viisumijärjestelmä Visa Information System (VIS), joka otettiin käyttöön vuonna 2011. Järjestelmään tallennetaan tiedot kaikista viisumihakemuksista ja tietojen avulla voidaan määrittää, mikä maa on vastuussa turvapaikkahakemuksen käsittelystä. Järjestelmään sisällytetään asteittain kaikkien maailman maiden viisumihakijoiden tiedot.

VIS-järjestelmä kertoo suomalaisille viranomaisille muun muassa, onko turvapaikanhakijalla jo viisumi toiseen Dublin-asetusta soveltavaan maahan.

Dublin-tapausten odotetaan lisääntyvän edelleen

Irakin ja Iranin kansalaisten viisumihakemusten tiedot sisällytettiin viisumijärjestelmään syksyllä 2012. Se on lisännyt Dublin-tapausten määrää Suomessa, sillä monella irakilaisella ja iranilaisella turvapaikanhakijalla on jo viisumi johonkin toiseen EU-maahan.

Maahanmuuttovirasto arvioi, että kun järjestelmä laajenee, Dublin-tapausten määrä jatkaa edelleen kasvuaan.

 

Lisätietoa

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments