EIT:n suuri jaosto: Kielto eläinsuojelujärjestölle mainostaa TV:ssa ja radiossa ei loukannut sananvapautta

23.4.2013 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen suuri jaosto on eilen antamassaan tuomiossa katsonut, että kun järjestöllä oli mahdollisuuksia käyttää muuta mediaa tiedottamiseen ja Euroopassa puuttui lisäksi konsensus mainostamisen sääntelyssä, ei rajoitusta voitu pitää kohtuuttomana.

EIT:n lehdistötiedotteesta:

The case concerned the complaint by a non-governmental organisation that it had been denied the possibility to advertise on TV or radio.

The Court noted that both parties maintained that they were protecting the democratic process. It found in particular that: the reviews of the ban by both parliamentary and judicial bodies had been exacting and pertinent, taking into account the European Court’s caselaw; the ban only applied to advertising and the applicant NGO had access to alternative media, both broadcast and non-broadcast; and, the lack of European consensus on how to regulate paid political advertising in broadcasting meant that the UK Government had more room for manoeuvre when deciding on such matters as restricting public interest debate. Overall, the Court found that the reasons given to justify the ban were convincing and that the ban did not therefore go too far in restricting the right to participate in public debate.

Koko lehdistötiedote, missä myös linkki koko tuomioon, löytyy täältä: Press release

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments