EIT hyväksyi kaksi juttua suuren jaoston käsiteltäväksi

22.3.2013 | Oikeusuutiset

Markku Fredman

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on päättänyt hyväksyä kaksi jaostoratkaisua suuren jaoston käsiteltäväksi, ja hylätä pyynnön käsittelystä suuressa jaostossa 18:ssa jutussa.

Suuren jaoston käsittelyyn päätyi juttu, jossa kolme henkilöä oli tehnyt valuuttatalletuksia Jugoslaviassa sijainneisiin pankkeihin, jotka nykyisin sijaitsevat Sloveniassa ja Serbiassa. Talletusten nostamisessa on ilmennyt ongelmia Jugoslavian hajoamisen jälkeen, minkä EIT:n jaosto katsoi valittajien oikeutta omaisuuden suojaan ja tehokkaaseen oikeussuojaan rikotun.

Toinen suuren jaoston käsittelyyn päätyneistä jutuista koskee entistä Kroatian armeijan komentajaa, joka tuomittiin vuonna 1991 siviilejä vastaan tehdyistä sotarikoksista. Valittaja väittää, että vuoden 1997 armahduslaki olisi koskenut myös niitä rikoksia, mistä hänet sittemmin vuonna 2009 lopulliseksi tulleessa tuomiossa tuomittiin. Jaosto katsoi, että asiassa ei ollut rikottu EIS 6 (1), 6 (3) c artiklaa, eikä 7 pöytäkirjan 4 artiklaa.

Eräs juttu, jota suuri jaosto ei suostunut ottamaan käsiteltäväkseen, oli El Haski v. Belgia, jossa EIT vahvisti periaatteen, jonka mukaan EIS 3 artiklan vastaisesti saadun näytön hyödyntäminen oikeudenkäynnissä automaattisesti johtaa oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin loukkaukseen. Tätä juttua koskeva aikaisempi uutinen löytyy täältä: EIT: EIS 3 artiklan vastaisesti hankitun näytön hyödyntäminen rikkoo automaattisesti EIS 6 artiklaa.

Koko EIT:n lehdistötiedote löytyy täältä: Press release

Tilaa
Ilmoita
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments