Ensipuraisu
Ensimmäiset viikot Asianajajaliiton palveluksessa ovat vierähtäneet vauhdilla. On aika kertoa päällimmäisiä tunnelmia.
Aloitan siitä, mistä asianajajan ura alkaa eli tutkinnosta. Tutkinnon tämän vuoden ensimmäinen kirjallinen koe järjestettiin tammikuun loppupuolella. Viime vuonna ainakin osin pakon sanelemana tehty suuri työ kokeen siirtämiseksi verkkoon kantaa nyt hedelmää. Koe sujui mallikkaasti. Kokonaisuuden kannalta vähäiset tekniset ja muut ongelmat ratkottiin sujuvasti. Onnistuminen kertoo osaamisesta ruudun molemmin puolin, liiton tutkintatiimin lisäksi osaavia ovat kokelaat, jotka paineen keskellä suoriutuvat itse kysymysten lisäksi hienosti vieraassa oppimisympäristössä verkossa. Tämä on hyvä signaali asianajoalan kannalta, osaavia ihmisiä on tulossa alalle lisää.
Osaamista on pidettävä yllä ja sitä on syytä kehittää. Tähän tarpeeseen vastaa liitossa täydennyskoulutus. On ollut ilahduttavaa havaita, miten aktiivisia ammattikunnassa ollaan. Ideoita, aiheita ja kouluttajia riittää. Olemme myös sopivasti etukenossa eli tämän kevään koulutukset ovat jo päätetty ja tuotannossa, ensi syksykin jo hyvällä mallilla. Nyt pohditaan osin jo kevään 2022 koulutuksia. Koulutustuotanto on myös toteuttamistavaltaan monipuolista, on lähikoulutusta, webinaareja, verkkokoulutusta ja tapahtumia. Koulutusyhteistyö toimii niin Tuomioistuinviraston kuin akateemisen maailman kanssa.
Vilkaisin liiton viimeisintä jäsenkyselyä vuodelta 2018. Jäsenkunta pitää tärkeänä oikeuspoliittista vaikuttamista. Liiton on oltava aktiivinen tällä saralla. Aivan erityistä aktiivisuutta näyttää edellyttävän rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen kohdistuva lainsäädäntö. Laskin, että liitolla on edustaja seitsemässä eri rahanpesun estämiseen liittyvässä viranomaistyöryhmässä. Työryhmien varsinaisten kokousten lisäksi aikaa vie valmistelu ja kommentointi. Rahanpesun torjuminen on kiistämättä tärkeä asia. Silti minusta on oikeutettua pohtia, miten paljon tähän työhön voi liiton rajallisia resursseja käyttää. Työryhmien lukumäärästä voisi päätellä, että meillä Suomessa rahanpesu on isokin ongelma. Voi ollakin, mene ja tiedä.
Työsuhteen alun ehdottomia rikkauksia on se, että voi esittää kysymyksiä, ihmetellä ja hämmästellä. Olen saanut kysymyksiini hyviä vastauksia. Joskus jopa Teamsin välityksellä voi kuitenkin havaita joko ilmeistä, eleistä tai äänensävystä, että juuri tämä kysymys osuu herkkään kohtaan. Juuri sellaisia kysymyksiä on tärkeä kysyä. Niistä löytyvät kipukohdat ja kehityskohteet.
Mikä sitten on yllättänyt ensimmäisinä viikkoina? Monikin asia ja pääosin positiivisesti. Tiesin toki jo työhaastattelun myötä luottamushenkilöiden keskeisestä roolista, mutta silti luottamushenkilöiden lukumäärä ja panos liiton toiminnassa yllätti. Onhan kyse kuitenkin henkilöistä, joiden päivät venyvät jo työasioista. Silti he repivät aikaa luottamustehtäviin. Arvostan. Erilaisten valiokuntien, lautakuntien, työryhmien, alatyöryhmien ja asiantuntijatyöryhmien määrä yllätti myös. En vieläkään ymmärrä, miksi joku konklaavi on lautakunta ja toinen valiokunta. Enkä sitä, miksi yhden porukan pöytäkirja viedään tiedoksi hallitukselle, mutta toisen ei. Erilaisten applikaatioiden ja teknisten järjestelmien kirjo yllätti niin ikään. Yllätys oli tietysti sekin, että päädyin parina ensimmäisenä työpäivänä useampaankin arabiankieliseen ryhmään WhatsAppissa uuden puhelinnumeron myötä.
Liitto on olemassa jäseniään varten. Viimeisimmässä jäsentyytyväisyyskyselyssä saimme jäseniltämme erinomaisen todistuksen. Liiton henkilökunta on ammattitaitoista ja ystävällistä, palvelu laadukasta. Tästä pidämme kiinni jatkossakin. Emme tyydy siihen, missä olemme nyt, vaan kehitämme jäsenpalveluamme edelleen. Käynnissä on melkoinen järjestelmäuudistus, oikeastaan työ on jo loppusuoralla. Sähköinen asiointipalvelu tulee muuttamaan kommunikaatiota ja tiedon liikkumista jäsenten ja liiton välillä. Teemme liitossa kovasti työtä ensiluokkaisen asiakaskokemuksen eteen.
Ollaan yhteyksissä!
Kirjoittaja
Risto Ruuska